Duško Milunović

Podrška zapošljavanju djece poginulih boraca

  • 01.02.2019. 13:53

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je od 2011. do kraja prošle godine putem akcionih planova zapošljavanja i samozapošljavanja zaposleno 1.083 djece poginulih boraca i da će ministarstvo nastaviti da podržava ove aktivnosti podsticajima.

"Zadrživost na poslu je od 53 do 63,7 odsto, što je u ovo vrijeme i u ovoj ekonomiji značajan procenat", rekao je Milunović, koji je danas prisustvovao sastanku osnivača Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srpske. 

Milunović je dodao da će Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske nastaviti da podsticajima podržava ove aktivnosti, kako bi bilo zaposleno još 1.149 članova porodica poginulih do 40 godina starosti, koliko ih je na evidenciji bilo na kraju prošle godine. 

"Značajne korake smo zajednički napravili i kod zapošljavanja za pripravnički staž, te trenutno u evidenciji imamo 131 lice sa sedmim stepenom stručne spreme i u ovoj godini ćemo takođe kroz projekte i akcioni plan zapošljavanja i samozapošljavanja predvidjeti i zapošljavanje pripravnika, kako bismo značajno smanjili broj pripravnika i nezaposlenih", rekao je Milunović. 

On je ocijenio da je Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila značajno doprinijela rješavanju problema ovih kategorija stanovništva, naročito kada je riječ o zapošljavanju. 

Prema njegovim riječima, ova organizacija značajno je doprinijela i aktivnostima izgradnje velikog broja spomen-obilježja na prostoru Federacije BiH, gdje su stradali i civili i vojnici Vojske Republike Srpske. 

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je da je cilj današnjeg sastanka da se okupe osnivači organizacije koji su najzaslužniji za okupljanje članova porodica poginulih i nestalih boraca i civila. 

On je ocijenio da je ova organizacija riješila značajan broj zahtjeva i potreba ovih porodica, te da se trenutno očekuje usvajanje uredbe o stambenom zbrinjavanju, kako bi se vidjelo koliko je još ostalo zahtjeva za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih i nestalih, te ratnih vojnih invalida. 

Mitrović je istakao i značaj priznanja koje je Organizacija dobila od predsjednika Republike Srpske - Orden časti sa zlatnim zracima, jer predstavlja potvrdu da su aktivnosti ove organizacije na ispravnom putu. 

"To nam je vjetar u leđa da nastavimo dalje sa radom, te da u naše aktivnosti i djelatnosti uključimo i mlade da ne bi bilo zaboravljeno sve ono što se dešavalo tokom rata", rekao je Mitrović.