Boračke organizacije

Podrška rukovodstvu Srpske da sprovede zaključke o Ustavnom sudu BiH

  • 25.02.2020. 19:47

Dajemo punu podršku rukovodstvu i institucijama Republike Srpske, predstavnicima Srba u zajedničkim insitucijama BiH da doslovno, bez rezerve i kolebanja sprovedu zaključke NSRS povodom odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu.

Poručili su to predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata. 

Rad Suda i Tužilaštva BiH su takođe bili jedna od tema boračkih organizacija, jer su ove institucije mehanizam Bošnjaka da provode svoje ratne ciljeve u miru, drugim sredstvima, poručeno je sa sastanka. 

"Ponovo reaktivirati, odnosno nastojati da Naroda skupština svoje zaključke iz 2015. godine vrati u život, kada su u pitanju mjere na izmjeni krivičnog zakona Republike Srpske, krivičnog zakona BiH, Zakona o krivičnom postupku i Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, jer smatramo da bi predloženim mjerama još prije pet godina se značajno poboljšao položaj optuženih, osumnjičenih ili osuđenih lica pred sudovima BiH", rekao je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a. 

"Presude Suda i Tužilaštva su jedine činjenice, kako oni kažu, utvrđene činjneice i jedina istina o proteklom ratu. To je ono što oni žele jeste da je Republika Srpska genocidna, jeste da Republika Srpska nema svoju teritoriju. Ako neko nema teritoriju, samim tim će biti oduzeta i druga prava. Neće imati ni svoju vlast na takav način. Sledećim koracima koje oni pokušavaju da donese, a samim tim je ugrožen i legitimitet Republike Srpske u današnjem obliku, u Dejtonskom obliku", istakao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.  

Svi koji nas pokušavaju ubjediti da je ovo specifična kriza koju su proizveli u Republici Srpskoj i predstavnici Srpske nisu u pravu, jer od završetka rata do danas mi smo stalno u zoni krize, ali sve se pokušava prebaciti na Republiku Srpsku i srpski narod, kaže Slobodan Župljanin, savjetik predsjenika Republike Srpske. BiH nije uspjela da uredi ni jedna vlast u njenoj istoriji, a prijetnje sankcijama Republici Srpskoj, srpskom narodu i rukovodstvu Republike Srpske tek neće dati željeni efekat, kaže Župljanin. 

"Očito je da zamjenici pomoćnika i pomoćnici zamjenika raznih institucija iz Evrope i svijeta to ne mogu da učine sami ukoliko ne žele da prihvate činjenicu da se u BiH prije svega moraju dogovarati njeni konstitutivni narodi, njena dva entiteta i Distrikt Brčko", istakao je Župljanin. 

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Saveza ratnih vojnih invalida, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca Republike Srpske, Udruženja veterana, Saveza logoraša, Udruženja žena žrtava rata, Organizacije starješina Vojske Republike Srpske i Udruženja amputiraca "Udas" - kategorije koje su najzaslužnije za odbranu i očuvanje Republike Srpske koje su sa punim pravom izrazile svoj stav, poručeno je sa satanka.