Čubrilović razgovarao sa Adžićem

Podrška predsjednika Narodne skupštine opštini Gradiška za dobijanje statusa grada

  • 01.02.2019. 19:11

Izgradnja novog mosta na Savi, izgradnja obilaznica, otvaranje industrijskih zona u Gradišci – neki su od projekata koji će imati podršku Narodne skupštine i drugih institucija Republike Srpske. 

Obećao je to danas predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović na sastanku sa načelnikom opštine Zoranom Adžićem. Nakon što je u Skupštini usvojen i Nacrt zakona o gradu Gradiška, razmišlja se i o konkretnim planovima.

"Rješavanje stacionarnog saobraćaja ovdje u gradu, stvaranje uslova za otvaranje proizvodnih pogona i otvaranje industrijske ili carinske zone na određenoj poziciji grada ili Opštine Gradiška, izgradnje turističkih i ugostiteljskih objekata, u smislu izgradnje hotela", kaže Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS.

Načelnik opštine Zoran Adžić kaže da je Gradiška odavno ispunila uslove za dobijanje statusa grada. Podsjeća da Gradiška ima svoj Kulturni centar, Policijsku upravu, Dom zdravlja, ali i visoku stopu zaposlenosti. Nada se da će uskoro obaviti i ostale korake kako bi Gradiška postala osmi grad u Republici Srpskoj. 

"Razgovarali smo o neposrednim aktivnostima koje ćemo morati da provedemo kao lokalna uprava da što prije dođemo u poziciju proglašenja grada Gradiške, sa željom da pokušamo da to naravim odo 24. aprila, da 24. aprila kao Dan oslobođenja Gradiške slavimo kao, prvi put, i dan grada Gradiške", kaže Adžić.

Skupština Opštine Gradiška, postupak za dodjelu statusa grada pokrenula prije dvije godine. Jedini kriterijum koji ne ispunjava je to što nema više od 50.000 stanovnika.

Iako Gradiška nema zakonom propisan broj stanovnika, broj zaposlenih je za tri odsto iznad republičkog prosjeka. Sticanjem statusa grada, očekuje se i sticanje uslova za prekograničnu saradnju, ali i direktan pristup fondovima Evropske unije.