Željka Cvijanović

Podrška ideji uspostavljanja savremenog Muzeja Vojske Srpske

  • 25.10.2019. 15:26

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da će republičke institucije podržati ideju uspostavljanja savremenog i bolje koncipiranog Muzeja Vojske Republike Srpske.

Cvijanovićeva je rekla novinarima da je vidjela prezentaciju idejnog rješenja, te da će Srpska svakako dobiti takav muzej, koji će sarađivati i sa ostalim muzejima u Srpskoj.

"Danas smo se konačno dogovorili i već naredne godine, po završetku papirološkog dijela, ući ćemo u konkretne aktivnosti sanacije, rekonstrukcije i dogradnje određenih dijelova Muzeja", rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon što je sa srpskim oficirima u kasarni "Kozara" simbolično posadila javor u okviru projekta proširenja Muzeja Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka i formiranja vanjske postavke te ustanove.

Ona je u banjalučkoj kasarni "Kozara", gdje se sastala sa oficirima Trećeg puka, poručila da je zajednički zadatak predsjednika i pripadnika te vojne formacije njegovanje tradicija VRS vrijednosti odbrambeno-otadžbinskog rata.

Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH brigadir Milan Radojčić rekao je da ova vojna formacija koja njeguje tradiciju VRS i Srba na ovim prostorima, planira da proširi kapacitet Muzeja Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka u čemu ima veliku podršku predsjednika Srpske.

"Na nama je da ovu ideju pretočimo u djelo. Takođe, želimo da sarađujemo i sa Muzejom Srpske u cilju da naš muzej ima edukativni karakter za mlade koji bi shvatili suštinu i karakter odbrambeno-otadžbinskog rata i VRS", rekao je Radojčić i dodao da odjeljenja njihovog muzeja postoje u kasaranama u Prijedoru, Bileći, Bijeljini...

On je naveo da ovaj puk ima plodonosnu saradnju i sa ostalim institucijama Srpske na planu očuvanja sjećanja na odbrambeno-otadžbinski rat i one koji su za Republiku dali živote.

Sa Cvijanovićevom su se danas sastali i zamjenik komandanta Komande podrške Oružanih snaga BiH brigadir Zoran Dunović, komandant 6. pješadijske brigade brigadir Radovan Јović, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Gojko Knežević i drugi.