Opšti izbori

Pod kojim imenom će Savez za promjene na izbore?

  • 07.06.2018. 19:23

Savez za promjene mogao bi da se nađe u problemu zbog naprednjaka. Tačnije, koalicija možda neće moći da izađe na izbore pod tim imenom, jer naziv jednog od koalicionih partnera - Srpske napredne stranke - svojataju dvije struje. U ovome je "izvisila" struja Ljubiše Aladžića i Darka Matijaševića, jer su naprednjaci Hadži Jovana Mitrovića dio glavne opozicione koalicije.

Ako se prva frakcija bude žalila Centralnoj izbornoj komisiji, i ta žalba bude prihvaćena, Savez za promjene će morati da mijenja svoje - već prepoznatljivo - ime. U SDS-u kažu da su u pitanju puke formalnosti, koje im neće predstavljati prepreku na izborima.

"Te formalnosti oko prijave političkog subjekta, odnosno stranke na izborima i njena registracija su pravno-tehničke stvari, a to će pratiti Centralna izborna komisija i na to ukazati", izjavio je Nedeljko Glamočak, potpredsjednik SDS-a.

Napredna Srpska Gorana Đorđića i Srpska napredna stranka Hadži Jovana Mitrovića, na izbore izlaze kao koalicija SNS - u sklopu šireg bloka Saveza za promjene. Mitrović tvrdi da on jedini nosi legitimitet imena Srpske napredne stranke.

"To što se predstavljaju drugi, i što su sud pokušali da obmanu, da su oni predstavnici, i da budu predstavnici Srpske napredne stranke, to dovoljno pokazuje pa se postavlja pitanje u CIKu - hoće li SNS biti odobren kao SNS? Ali jedno je evidentno, da potpisivanje i koalicije i izlazak na izbore, koji nije upitan, biće sa Savezom za promjene", uvjeren je Hadži Jovan Mitrović, predsjednik Srpske napredne stranke RS.

Jedan od rijetkih naprednjaka u ovom sazivu skupštine, Adam Šukalo, tvrdi da je Mitrović na prethodnim izborima dokazao da mu se ne može vjerovati. Druge kandidate SZP-a će možda i podržati, ali njega sigurno ne.

"Mislim da je on dovoljno rekao na prošlim izborima, prosto je to čovjek kome se ne može vjerovati, ali to je opet stvar političkih stranaka koje su donijele takvu odluku, da neko ko je potpuno neprovjeren, i ko nema kredibilitet, da dobije njihovu podršku", ocijenio je Adam Šukalo, samostalni poslanik u Narodnoj skupštini RS.

U Centralnoj izbornoj komisiji kratko kažu da oni politička previranja ne komentarišu. Prijave koalicija i moguće žalbe na imena stranaka koje se udružuju, kreću u ponedjeljak.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.