U klupama oko 92 hiljade učenika

Počela nastava u novoj školskoj godini

07:17, 03.09.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
 U Republici Srpskoj danas je počela nastava u školskoj 2018/2019. godini za oko 92.000 učenika u 187 osnovnih škola i oko 37.000 učenika u 94 srednje škole, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

 

Ministarstvo prosvjete i kulture obezbijedilo je besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, za šta je izdvojeno 1.011.900 KM. 

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević čestitao je početak nastave u novoj školskoj godini nastavnicima i učenicima, posebno onima koji su prvi put sjeli u klupe. 

On je pozvao učitelje da sa radošću i ohrabrenjem dočekaju najmlađe učenike kako bi osjetili dobrodošlicu u veliku školsku porodicu, ističući da su pred njima, kao i pred svim ostalim, životne lekcije, dragocjena saznanja i nezaboravna prijateljstva. 

"Izuzetno sam srećan što se ove školske godine nastava izvodi u mnogo boljim uslovima jer je veliki broj škola obnovljen. Uvjeren sam da će bolji uslovi za rad dodatno motivisati učenike i nastavnike da postižu još bolje rezultate", naveo je Malešević. 

On je istakao da je Vlada Republike Srpske prepoznala odgovornost i posvećenost prosvjetnih radnika i načinila značajan iskorak u poboljšanju njihovog materijalnog položaja, vraćajući dostojanstvo jednom od najvažnijih poziva u društvu. 

"Briga o mladim generacijama kroz kvalitetno obrazovanje, podršku u usavršavanju i stvaranje preduslova za njihovo zapošljavanje - jedan je od naših najvažnijih ciljeva koji garantuje budućnost Republike Srpske", ističe Malešević. 

Nastava u prvom polugodištu završava se 28. decembra, a u drugom polugodištu počinje za sve učenike 21. januara naredne godine. 

U osnovnim školama nastava u školskoj 2018/2019. godini završava se najkasnije 21. juna, a za učenike završnog razreda najkasnije 7. juna 2019. godine, navode u resornom ministarstvu. 

U srednjim školama nastava se završava 14. juna, osim za učenike završnih razreda kojima se nastava završava 17. maja 2019. godine, dok učenici umjetničkih škola nastavu završavaju 7. juna, osim maturanata kojima se nastava završava 24. maja 2019. godine. 

Zimski raspust trajaće od 31. decembra do 18. januara, a proljećni od 22. do 26. aprila 2019. godine.