Počinje nastava na fakultetima: Ovo su preporuke za predavanja uživo za vrijeme kovid-19 pandemije

  • 01.10.2020. 13:42

Održavanje klasične nastave sa predavanjima uživo je model nastave na fakultetima kod kojeg postoji najveći rizik za prenošenje virusa korona i za sada može biti pogodan samo za teorijsku nastavu na predmetu koji sluša manje od 50 studenata.

Navodi se to u preporukama Instituta za javno zdravstvo RS za održavanje nastave na visokoškolskim ustanovama u RS u toku pandemije kovid-19, uz primjenu protivpandemijskih mjera, koje su objavljene danas.

Visokoškolska ustanova treba, pri tome, da raspolaže sa dovoljno velikom prostorijom u kojoj se može obezbijediti fizičko rastojanje od dva metra među studentima tokom predavanja, odnosno minimalno četiri metra kvadratnas po studentu.

– Broj studenata na ovom vidu teorijske nastave može biti i veći od 50 ukoliko visokoškolska ustanova raspolaže dovoljnim prostornim kapacitetima uz striktno obezbjeđenje fizičkog rastojanja od dva metra među studentima i vremenskog ograničenja nastavne jedinice. Nastavno osoblje mora redovno voditi evidenciju prisustva nastavi, pri čemu studenti svojim potpisom svaki put, uz punu odgovornost, potvrđuju da nemaju temperaturu, niti druge simptome oboljenja kovid-19 – navodi se u ovom dokumentu.

Prilikom izvođenja nastave, nastavno osoblje i studenti su dužni i da sve vrijeme na ispravan način nose maske. Da bi se smanjilo vrijeme kontakta, potrebno je obezbijediti da se u najvećoj mogućoj mjeri skrati dužina boravka grupe u zatvorenom prostoru.

– Nastava u bloku, za jednu grupu studenata, izvodi se bez pauze, u najdužem trajanju od dva sata, nakon čega je potrebno napraviti pauzu u minimalnom trajanju od 30 minuta za dezinfekciju i provjetravanje prostorije. Stolovi i stolice se razmještaju ili obilježavaju tako da se obezbijedi minimalan razmak od  dva metra između studenata. Nastava se ne može izvoditi u prostoriji koja se grije ili hladi klima uređajem. Od studenata je potrebno tražiti da se prije i nakon predavanja ne zadržavaju i ne formiraju veće grupe u holovima i drugim zajedničkim prostorijama visokoškolske ustanove. U slučaju održavanja paralelne nastave u više prostorija istog objekta, vrijeme početka i završetka nastave ne treba da bude isto za sve predmete, da bi se smanjio međusobni kontakt između grupa studenata. Ako su studentima potrebne dodatne konsultacije, u tu svrhu se može koristiti mejl, da bi se smanjila potreba za dodatnim kontaktima – objašnjavaju iz Instituta.

Kako ističu, za održavanje teorijske nastave moguće je primijeniti i druge modele, odnosno održavanje kompletne nastave na daljinu ili kombinovanje onlajn predavanja sa manjim brojem termina konsultacija uživo. Svaki od ovih modela znači i različite mjere zaštite od kovid-19, a iz Instituta napominju da se nastava se ne može organizovati na jedinstven način za sve univerzitete i visoke škole.

Model održavanja teorijske i praktične nastave zavisi, kažu, od informaciono-tehnoloških mogućnosti ustanove, prostornih kapaciteta i broja studenata na pojedinim predmetima.

– Potrebno je da svaka visokoškolska ustanova samostalno donese odluku koji model će primjenjivati u svom radu tokom zimskog semestra 2020/2021 školske godine, uz mogućnost promjene modela u ljetnom semetru – navodi se u preporukama Instituta.  

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана