Potpisan ugovor

Počinje izgradnja prve faze koridora "5C" u Republici Srpskoj

  • 20.03.2019. 19:32

Izgradnja autoputeva u Republici Srpskoj ne staje. Potpisan je ugovor za izgradnju prve faze koridora 5C, od Johovca do Rudanke, vrijedan 62,5 miliona evra.

U ime investitora, "Autoputeva Republike Srpske", ugovor su potpisali direktor Dušan Topić i izvršni direktor za tehničke poslove Milenko Dakić, dok su u ime izvođača radova, svoj potpis stavili Slobodan Stanković, generalni direktor "Integral inženjeringa", i Zoran Trajanovski, direktor banjalučke podružnice "Granita" iz Skoplja. 

Zajedno sa našim makedonskim partnerima smo već izgradili 100 kilometara autoputa u regionu, podsjeća Stanković.

"Danas smo ostvarili dugo željeni pravac, Doboj-Vukosavlje-Brčko-Bijeljina, i smatram da ćemo to u punom kapacitetu nastaviti da gradimo. Svi preduslovi su stvoreni, tako da ćemo vrlo brzo započeti radove na trasi", istakao je Slobodan Stanković, generalni direktor "Integral inženjering".

Ovo je samo prvih šest kilometara projekta koji će se graditi u još tri faze. Kada bude dovršen, koridor 5C u Republici Srpskoj će biti dugačak 46,6 kilometara. Važno je da u kontinuitetu širimo mrežu autoputeva u Srpskoj, smatra Topić.

"Izgradnja za sobom povlači čitav niz i primarnih i sekundarnih aktivnosti koje su veoma značajne za naše građane, prije svega zapošljavanje, a poslije toga i trgovina roba", istakao je Dušan Topić, direktor JP "Autoputevi Republike Srpske".

Republika Srpska je sposobna da nosi ovako složene i skupe projekte, i zato sam ponosan, poručuje Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza. Najavljuje i nastavak gradnje koridora 5C.

"Ovih dana završavamo i aktivnosti oko zatvaranja finansijske konstrukcije za drugu fazu koridora 5C kroz Republiku Srpsku, od Rudanke prema entitetskoj granici", naglasio je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Posebno je značajno što ćemo na ovom projektu zaposliti našu građevinsku operativu, kaže premijer. Radovan Višković. Ističe da Vlada neće sjediti skrštenih ruku dok radovi budu u toku.

"Ono što treba Vlada da uradi u narednom periodu - da što prije definišemo trasu autoputa u okolini Bijeljine, kako bismo mogli ići u eksproprijaciju jer kako ste čuli, Srbija je najavila da će već u šestom mjesecu krenuti sa izgradnjom svog dijela autoputa, od Kuzmina prema Rači", istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

"Autoputevi Republike Srpske" su od Evropske banke za obnovu i razvoj dobili kredit od 70 miliona evra za izgradnju ove dionice. Ukupna cijena dijela koridora 5C koji će da prolazi kroz Republiku Srpsku je procijenjena na oko 500 miliona evra.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Наша Српска (Р)

    Емисија: Наша Српска (Р)

  • 13:25 Енерго клуб (Р)

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.