Dionica Banjaluka-Prnjavor

Početkom oktobra puštanje u saobraćaj preostalih 25 kilometara autoputa

  • 31.08.2018. 19:20

Radovi na auto-putu “9. januar” idu punom parom. Preostalih 25 km dionice Banjaluka – Prnjavor privedeni su kraju. Očekuje se  puštanje ovoga dijela u saobraćaj početkom oktobra.

“Ono što smo rekli za tri godine da će se završiti, završiće se, ova naša trasa auto-puta”, sa sigurnošću i ponosom tvrdi ministar za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić. 

“Ja bih još samo naglasila, što je najbitnije, da je ovdje angažovana domaća građevinska operativa, što su korišteni građevinski proizvodi koji se proizvode upravo u RS i nadam se da će takvih proizvoda u nekom narednom periodu biti mnogo više. Inače, kada su u pitanju autoputevi, to je jedan vrlo bitan kriterij i kod ulaganja inostranih i domaćih ulagača na prostor, teritoriju države, republike", kaže Srebrenka Golić.

“Od prve dionice, pa do danas trudili smo se da ispoštujemo najsavremenije zahtjeve po pitanju kvaliteta i ugrađenog materijala i samih radova. Naravno, kvalitet je čak i bolji, jer ipak imamo 10 godina iskustva više", rekao je Dušan Topić, direktor "Autoputeva RS".

Do kraja godine kreće nova investicija, prvi kilometri koridora 5C kroz Srpsku. Prvi kilometri radiće se od Johovca do Rudanke, a ukupna dužina koridora kroz Srpsku je 47 km. Međutim, upitan je završetak radova, zbog zastoja na nivou BiH. 

“Ja mislim da onaj rok koji su zajedničke institucije postavile, koridor 5C je trebao da bude završen oko 2020. po nekoj prvoj varijanti. Ja sumnjam da će se do 2022. godine se završiti, jer, vjerovatno, ima i administrativnih poteškoća i formalnih kod donešenja određenih odluka na nivou zajedničkih institucija BiH, ali nadam se da će se i to završiti", kaže Golić.

Republika Srpska intenzivno radi i na pregovorima o izgradnji autoputa Banjaluka- Novi Grad, a predsjednik Dodik je nedavno najavio da bi u narednih 6 ili 7 godina trebalo da bude izgrađen kompletan autoput od Banjaluke prema Bijeljini, ka Srbiji. 

Тагови: