Radovan Višković

Početak izgradnje mosta veliki dan za Srpsku

  • 11.10.2019. 14:45

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je ovo veliki dan za Srpsku jer je počela izgradnja mosta preko rijeke Save u Gradiški na koji je Republika Srpska čekala deceniju.

"Ovim mostom Republika Srpska i BiH otvaraju vrata prema Evropskoj uniji i naših izgrađenih 120 KM auto-puta dobija pravi smisao i značaj", rekao je Višković na svečanosti povodom početka izgradnje mosta u mjestu Čatrnja.

On je rekao da će ovaj most, koji će povezivati dvije zemlje, omogućiti brži razvoj Srpske i BiH.

"Time dobijaju svi građani", istakao je Višković.

On je naglasio da samo izgradnjom infrastrukture Republika Srpska i BiH mogu računati na razvoj, Gradiška će dobiti najviše, a time i Srpska i BiH.

"Izgradnja ovog mosta se poklapa sa izgradnjom mosta na Rači i predstavljaće poveznicu auto-puteva. Moramo se povezivati da bismo mogućili prosperitet svojim građanima", rekao je Višković.

On je zamolio izvođače radova da ubrzaju izgradnju i da most završe za dvije godine umjesto za dvije i po, koliko je predviđeno.

Početak izgradnje mosta preko rijeke Save u Gradišci ozvaničen je danas kao jedan od najznačajnijih projekata koji zajednički realizuju Republika Srpska, BiH i Hrvatska.

Riječ je o mostu koji će uskoro povezati već izgrađeni auto-put Gradiška-Banjaluka sa mrežom evropskih auto-puteva.

Ukupna ugovorena cijena za izgradnju mosta je 19.540.997 evra i obuhvata troškove izgradnje mosta, troškove veze mosta sa postojećim auto-putem Gradiška-Banjaluka, a sredstva će po pola izdvojiti Hrvatska i BiH.

Projekat finansira i EU sa 6,8 miliona evra bespovratnih sredstava u okviru Agende za povezivanje putem Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Rok za završetak radova na mostu je 30 mjeseci. Most će biti dug 430 metara i imaće četiri saobraćajne trake - po dvije iz svakog smjera, široke 3,75 metara.

Prilikom projektovanja mosta vođeno je računa da zadovoljava zahtjeve plovnog saobraćaja Savom, te će srednji raspon preko korita rijeke biti dug 170 metara.