Istočno Sarajevo

Obilježeno 27 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici

  • 03.05.2019. 11:14

Od stradanja pripadnika ЈNA 2. i 3. maja u Sarajevu prošlo je 27 godina, a vrhunac tog zločina bio je u Dobrovoljačkoj ulici.

Za dva dana ubijena su 42 vojnika, ranjen 71, a 207 zarobljeno i mučeno u logorima. Ovaj zločin nikada nije dobio sudski epilog.

Godišnjica zločina u Dobrovoljačkoj i ove godine obilježava se u Miljevićima, umjesto na mjestu gdje se napad dogodio, zbog opstrukcija, a i da bi se izbjeglo ponižavanje žrtava i njihovih potomaka.

Obilježavanje, koje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, počelo je služenjem parastosa u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima.

Poslije parastosa, položeni su vijenci kod centralnog Spomen-krsta. 

Vijence su položili Boško Tomić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i izaslanik predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, u ime Vlade Srpske predsjednik Odbora Vlade za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Duško Milunović, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite, te delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.

Vijence su položili i delegacija Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, predsjednik Boračke organizacije Srpske Milomir Savčić, predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, čelnici Grada Istočno Sarajevo i opština u sastavu grada, te članovi porodica nastradalih pripadnika ЈNA.

U napadu paravojnih muslimanskih naoružanih formacija na pripadnike ЈNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ubijena su 42 pripadnika ЈNA prilikom dogovorenog povlačenja iz zgrade komande vojne oblasti, dok je 71 ranjen, a 207 pripadnika ЈNA je zarobljeno. Od 42 poginula vojnika ЈNA, njih 32 bili su Srbi, šestorica Hrvati, po dva Bošnjaka i Albanca.

Napadom na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i ostatak tadašnjeg rukovodstva.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona ЈNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.