Novi Grad

Počelo obilježavanje 24 godine od odbrane zapadnih granica Srpske

  • 18.09.2019. 10:42

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja civilnim žrtvama rata u neselju Tunjica kod Novog Grada počelo je obilježavanje 24 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije tokom koje je u ovoj opštini ubijeno 57 srpskih civila i vojnika.

Kod spomenika, gdje je poginulo najviše civila i vojnika, u naselju Tunjica gdje su pripadnici hrvatskih snaga prešli na teritoriju opštine Novi Grad, vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorad Kojić, delegacije Narodne skupštine Srpske, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, koju predvodi ministar Duško Milunović, te delegacije opština Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica.

Vijence su položile i delegacije Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, predsjednik Boračke organizacije Milomir Savčić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, delegacija Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga, opštinskih organizacija proisteklih iz proteklog rata.

Nakon polaganja vijenaca, kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Novom Gradu biće služen parastos, a zatim će delegacije od 11.00 časova položiti vijence i prislužiti svijeće.

Obraćanje zvaničnika planirano je za 11.15 časova.

Prethodno se ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović jutros sastao sa predstavnicima opštinske vlasti i nekadašnjim komandantima Novogradske brigade.

Obilježavanje u Novom Gradu organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja.

Na području zapadnokrajiških opština - Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice, 18. i 19. septembra 1995. godine, u hrvatskoj agresiji su ubijena 104 lica, od kojih 54 civila, 44 pripadnika oružanih snaga Republike Srpske i šest pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Naselja i gradovi pretrpjeli su velika razaranja i štetu, a prema podacima opštinskih komisija, procijenjena materijalna šteta u Novom Gradu je 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.

Napad Hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra 1995. godine u 9.25 časova i tokom dva dana ofanzive poginulo je 57 lica i to 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika MUP-a, a ranjeno je 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP-a.

Pripadnici Vojske Republike Srpske uspjeli su 19. septembra 1995. godine da potisnu Hrvatsku vojsku preko Une.

Na mjestu gdje je poginulo najviše civila i vojnika, u naselju Tunjica gdje su pripadnici hrvatskih snaga prešli na teritoriju opštine Novi Grad, podignuto je spomen-obilježje koje je osveštano 2010. godine.

Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade Srpske svrstan je među najznačajnije datume novije istorije. 

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)