Istočno Sarajevo

Počelo obilježavanje 23 godine od egzodusa Srba iz Sarajeva

  • 16.03.2019. 13:10

Na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu počelo je obilježavanje 23 godine od egzodusa 120.000 sarajevskih Srba.

Pomenu ispred hrama Svete Petke na Vojničkom spomen-groblju prisustvuje veliki broj predstavnika svih nivoa vlasti, boračkih organizacija, građana Sarajevsko-romanijske regije i zavičajnih udruženja.

Na pomenu su prisutni Boško Tomić u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac, delegacija Srba u zajedničkim organima BiH.

Prisutni su i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, gradonačelnik grada Istočno Sarajevo Nenad Vuković sa svojim saradnicima, te načelnici gradskih opština i udruženja sarajevskih Srba.

Delegacije će nakon pomena položiti vijence na Centralni krst na Vojničkom-spomen groblju.

Sjećanje na egzodus Srba iz Sarajava prvi put se održava u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačakih ratova.

Na "Malom Zejtinliku" sahranjeno je skoro 1.000 srpskih boraca, nekoliko stotina civilnih žrtava rata i preminulih civila čije su posmrtne ostatke porodice prenijele na ovo groblje sa područja Sarajeva i sarajevskih opština.

Vojničko spomen-groblje formirano je u februaru 1996. godine nakon potpisivanja Dejtona da bi izbjegli Srbi iz Sarajeva mogli sahraniti posmrtne ostake članova svojih porodica.

Crkva posvećna Svetoj Petki na "Malom Zejtinliku" sagrađena je 2013. uz pomoć Srba iz dijaspore, dok je biznismen iz Kruševca, rodom iz Vogošće, Zoran Njegovanović finansirao živopis ovog hrama 2017. godine.

Parastos poginulim srpskim borcima biće služen u 13.00 časova u manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji na čijim zidovima u unutrašnjosti su upisana imena oko 4.000 srpskih boraca Sarajevsko-romanijske regije stradalih u minulom ratu.
 

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина