Doboj

Počeli radovi na Koridoru "Pet ce"

  • 17.06.2019. 19:13

Zvukom sirena mehanizacije izvođača radova Integral inženjeringa, ozvaničen je početak radova na Koridoru "Pet ce" kroz Republiku Srpsku.

Prvu dionicu,od Tovire do Kostajnice gradiće naredne dvije godine. Ukupna dužina trase sa dvije petlje je 6,1 kilometar. 

"Petlja Tovira je nešto slično Mahovljanskoj petlji u Doboju, spoj dva autoputa, autoputa "9. januar" Banjaluka - Doboj i autoputa "Pet ce" koridora budućeg, a petlja u Kostajnici je smao silazna petlja u obliku trube sliaz sa autoputa i veza sa magistralnim putem u Pločniku", rekao je Dušan Topić, direktor JP "Autoputevi Republike Srpske".  

Početak prve faze radova od višestrukog je značaja za Srpsku. Označava njeno učešće u Panevropskom koridoru, nastavak gradnje autoputa "9. januar" prema Srbiji, ali i pokazuje da je strateški dokument mreže puteva do 2030. realan. 

"Kao što znate mi smo sada došli na 105 kilometara, naš plan je ambiciozan znači 400 kilometara, znači cijela Republika Srpska da će biti pokrivena modernim saobraćajnicama", istakla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske. 

"Da mi otvaramo javne investicije koje su veoma značajne za praćenje naših i pokazatelja rasta BDP - zaposlenosti uposlenosti naše operative", naglasio je Radovan Višković, predsjendik Vlade Republike Srpske. 

Prva faza radova koštaće 70 miliona evra. U Vladi su posebno ponosni što će ih, uz Granit iz Skoplja, izvesti lokalno preduzeće Integral inženjering. 

"Izuzetno sam ponosan što smo razvili i našu građevinsku operativu koja je razvila neki stepen razvoja i sposobnosti da izvodi ovakve radove i projekte i postanu lider gotovo u regiji", 
istakao je Neđo Trninić, ministar saobraćaj i veza Republike Srpske. 

Nakon prvih kilometara od Tovire do Kostajnice, nastavlja se ka Putnikovom Brdu. Radiće se obilaznica oko Doboja. 

U drugoj fazi gradiće se južno od Doboja. Oko šest kilometara do Karuša, odnosno granice sa Federacijom BiH. 

Iako jednake dužine, druga trasa zbog tunela biće duplo skuplja, i koštati oko 150 miliona evra. Radovi oko Doboja angažovaće i lokalne podizvođače, što je jedana od benefita za grad.

"Ja sam siguran da će radovi na ovoj dionici to planiranom dinamikom, a isto tako ne mogu da pomenem ljude koji su ranije imali viziju, Milroad Dodik na čelu dok je bio predsjednik Republike Srpske davao je podršku tom projektu", rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja. 

Koridor "Pet ce" kroz Srpsku prolazi dužinom od 46,6 kilometara. U trećoj fazi veže petlju Johovac i Podnovlje, a četvrta vodi dalje ka Vukosavlju.