U Hramu Svetog cara Lazara i svih srpskih mučenika

Počela Sveta arhijerejska liturgija u Andrićgradu

10:04, 07.09.2019.
Izvor: Srna
U Hramu Svetog cara Lazara i svih srpskih mučenika u Andrićgradu počela je Sveta arhijerejska liturgija, koju povodom obilježavanja 77 godina od stradanja Srba u Starom Brodu, služi Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Hrizostom.

Liturgiji prisustvuju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, predstavnici opštinske Boračke organizacije, direktori javnih i privrednih institucija i građani.

U Starom Brodu kod Višegrada, jednom od najvećih stratišta u istoriji srpskog naroda, danas će biti služen pomen mučenicima jasenovačkim i dabrobosanskim nakon čega će biti osveštan spomen-muzej i organizovan prigodan kulturno-umjetnički program.

Najavljeno je da će obilježavanju prisustvovati srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i delegacija Narodne skupštine.

Spomen-muzej biće posvećen stradanju srpskog naroda 1942. godine kada je ustaška "Crna legija", pod komandom Jure Francetića, zvjerski ubila više od 6.000 Srba iz Podrinja i sa romanijskog platoa.

Ustaške jedinice, predvođene Francetićem, u proljeće 1942. godine pokrenule su ofanzivu sa namjerom da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dijela BiH da bi ostvarili cilj - granicu Nezavisne Države Hrvatske na Drini.

Tokom ove ofanzive mučki je ubijeno više od 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i spas potraže u Srbiji.