Banjaluka

Sjednica Glavnog odbora SNSD-a: Pravo na samoopredjeljenje je odgovor na pokušaj ukidanja Srpske

14:09, 18.09.2019.
Izvor: ATV
U Banskom dvoru u Banjaluci počela je sjednica Glavnog odbora SNSD-a na kojoj će biti razmatrana aktuelna politička situacija u BiH i kompletirano rukovodstvo stranke.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u uvodnom izlaganju na sjednici Glavnog odbora SNSD-a osvrnuo se na zaključke koje bi danas Glavni odbor trebao da usvoji, a koji se odnose na jedanaestomjesečnu blokadu političkog Sarajeva u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH.

Posebno se osvrnuo na deklaraciju SDA, koja Srpsku dovodi u situaciju da mora reagovati.

"Nikakva teritorijalna reorganizacija ne može biti na stolu. To je neprihvatljivo i odbacujemo njihove zahtjeve u bilo kom pogledu. Dakle, ova sjednica će povući naše pravo koje se odnosi na pakt o građanskim pravima, a to je pravo na samoopredjeljenje", istakao je on.

Naglaslio je da će SNSD u okviru toga razraditi strategiju, ali neće dozovoliti da se ugrozi mir u BiH.

Kao poseban segment je istaksao međunarodni intervencionizam, koji će, prema njegovim riječima, Glavni odbor danas da odbaci.

Podsjetio je da je bivši visoki predstavnik u BiH Karlos Vestendorf rekao da su bonska ovlašćenja u suprotnosti sa Ustavom BiH.

 

Sjednici, između ostalih, prisustvuju predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, dosadašnji potpredsjednici Željka Cvijanović, Radovan Višković, Nikola Špirić, Nebojša Radmanović i Marko Vidaković, te generalni sekretar Luka Petrović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je ranije da će ova stranka održati sjednicu Glavnog odbora na kojoj će biti pripremljen kvalitetan odgovor na Programsku deklaraciju SDA, a za afirmaciju stavova i mjera tražiće podršku i opozicije u Srpskoj.

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović izjavio je da je deklaracija SDA još više usložila situaciju u BiH i poručio da će SNSD nastaviti sa sprovođenjem rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti Ustava i vojne neutralnost.

 

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević istakao je da će, osim razmatranja aktuelne situacije u BiH, na sjednici biti kompletirano stranačko rukovodstvo.

Prema njegovim riječima, Glavni odbor, koji broji 500 članova, izabraće pet potpredsjednika i generalnog sekretara stranke.

Pres konferenciju nakon Glavnog odbora SNSD-a uživo možete pratiti na Alternativnoj televiziji i ATV portalu.