Između Zvornika i Malog Zvornika

Počela rekontrukcija mosta, novac obezbijedila Vlada Srbije

  • 27.08.2019. 12:14

Rekonstrukcija Mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića na Drini, koji povezuje Zvornik i Mali Zvornik, počela je danas izmještanjem telekomunikacionih kablova i postavljanjem skela.

Vlada Srbije obezbijedila je 600.000 evra za rekonstrukciju mosta dugog 150 metara i širokog 7,2 metra. 

Most, koji je i granični prelaz, od danas će biti zatvoren za saobraćaj. Saglasnost za zatvaranje mosta u trajanju od tri mjeseca dali su nadležni organi BiH i Srbije. 

Grad Zvornik je zajedno sa opštinom Mali Zvornik obezbijedio autobuse koji će saobraćati na relaciji Karakaj-Zvornik, odnosno Mali Zvornik-Novi most u Karakaju za prevoz građana koji su zbog posla, škole, trgovine i drugih potreba koristili ovaj most. 

Iz Gradske uprave Zvornik pozivaju građane da budu strpljivi dok traju radovi, jer je rekonstrukcija mosta neophodna. 

Ugovorom, koji su potpisali gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i Miroslav Lazarević, direktor zvorničke firme "Enikon gradnja" koja izvodi radove, predviđeno je pjeskarenje metalne konstrukcije mosta, zamjena dotrajalih dijelova, sanacija jednog nosivog kamenog stuba, farbanje metalne konstrukcije i postavljanje rasvjete. 

Prema tenderu, radovi će trajati 12 mjeseci, planirano je da izvođač radova za tri mjeseca uradi glavne radove nakon kojih bi most bio otvoren za pješake, dok bi u preostalom periodu bili izvođeni radovi koji neće uticati na bezbjednost građana koji koriste ovaj granični prelaz. 

Stevanović je izrazio zahvalnost Vladi Srbije koja je izdvojila namjenska donatorska sredstva od 600.000 evra za rekonstrukciju ovog mosta. 

On je naveo da je ovo prvi put poslije pola vijeka da se pristupa temeljnoj rekonstrukciji mosta i izrazio očekivanje da će izvođač radova završiti posao u rekordnom roku, kvalitetno i uz predviđene cijene. 

Most preko Drine između Zvornika i Malog Zvornika izgrađen je sredstvima kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i Ministarstva građevine Kraljevine Jugoslavije. 

Most je završen krajem 1929. godine, a u saobraćaj ga je pustio kralj Aleksandar 12. januara 1930. godine. Tadašnja opština Zvornik odlučila je da se od tog dana most nazove po njegovom ktitoru kralju Aleksandru. 

Тагови: