Počela nova školska godina u Republici Srpskoj

  • 01.09.2020. 19:09

Školsko zvono oglasilo se nakon šest mjeseci. Počela je nova školska godina, potpuno drugačija od svih prethodnih. Iako su mnoge dosadašnje navike učenika ostale u prošlosti, povratak u školske klupe mnogi su jedva dočekali. 

- Bolje mi je sada. Zato što smo stalno morali gledati u ekrane, a ovako dođemo, sjedimo i bolje naučimo, ne znam kako.
- Ono prije, a ovo preko televizora i što je podijeljeno to mi se ne sviđa, kažu đaci.

Prvačićima je nova realnost, ujedno i prvo iskustvo u školi. Do sada su  učili pjesmice, a danas ponavljaju kako da se pridržavaju svih propisanih preventivnih mjera. 

- Kad ulazimo u učionicu i kad učiteljica kaže da skidamo masku da je mi skinemo, a dok ne uđemo u učionici da je stavimo. 
- Moram kada uđem u hodnik staviti masku. A kada uđeš u učionicu? E, onda skinem masku, kažu đaci.

Srećan novi početak učenicima je poželjela predsjednica Republike Srpske. Željka Cvijanović kaže, slijedi veliki test za prosvjetne radnike, učenike i roditelje.  

"Znam da će biti izazovno i da će to biti veliki test za prosvjetare, djecu i roditelje, ali sam sigurna da je ovo jedna od nedaća koje ćemo uspješno prehodati i uskoro se vratiti našem uobičajenom životu u školama sa puno dodira, igre i graje i sa svim onim što ide kao prateća stvar, naravno uz učenje i nastavni proces koji se ovdje odvija", kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Čestitka je učenicima i nastavnicima stigla i od gradonačelnika Banjaluke. Na sve se polako navikavaju i roditelji. Margeta je majka četiri školarca, svi su, kako kaže, ovim načinom nastave mnogo zadovoljniji. Iako su o pravilima ovih dana dosta slušali,  promjene su im postale jasne tek danas kada su došli u školu. 

"Mislim da je ova varijanta skraćene nastave bolja nego ova što je bila nastava na daljinu, jer socijalni kontakt učiteljice, odnosno nastavnika i djece jako je bitan u njihovom obrazovanju", kaže Margeta Deležan, majka.

Prosvjetni radnici kažu da su se i oni i učenici snašli. Smatraju da je čas od 20 minuta dovoljan da se znanje prenese na 15 učenika. 

"Roditelji su već razgovarali sa učenicima, podijelili smo im letke s preporukama za sigurne školske klupe, dva prva časa smo posvetili tome i s jednom i s drugom grupom, učenici znaju mnogo o tome, pa s koronom oni žive od marta mjeseca", kaže Nada Rogić, učiteljica.

"Mislim da se čas od 20 minuta itetkako može dobro organizovati, u svakom slučaju bolji je od onih 5 ili 10 kako je bilo na TV-u, a druga stvar koju ne smijemo zaboraviti je da su odjeljenja podijeljenja, ne rade više nastavnici sa 28 đaka nego sa 14, tako da su i tu efekti mnogo veći", kaže predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, Miroslav Popržen. 

Škole nisu rizična mjesta, tvrde epidemiolozi. Ttrenutno je, podvlače, najvažnije da ispoštujemo ono što moramo. 

"Moramo posmatrati škole kao mjesto koje nije posebno rizično, dakle da ne pravimo oko toga neku posebnu dramu. Jednostavno, škole su mjesta kao i bilo koja druga pogotovo uz ovakve mjere koje smo preporučili i uz poštovanje tih mjera škole mogu biti potpuno sigurne", kaže Jela Aćimović, epidemiolog u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Zbog veće frekvencije djece na ulicama MUP RS pokrenuo je akciju “Zaštitimo djecu u saobraćaju”. Planirana je pojačana kontrola vozila koja vrše organizovan prevoz djece. Apelovali su i na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise.