Neradni dani danas i sutra

Počela komemoracija u Potočarima

11:26, 11.07.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Odavanjem pošte nastradalim Bošnjacima i intoniranjem himne BiH u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice, počelo je obilježavanje 24 godine od bošnjačkog stradanja u ovoj opštini.

U Potočarima su, između ostalih, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, visoki predstavnik Valentin Incko, predsjednik Haškog mehanizma Karmel Ađijus, američki ambasador u BiH Erik Nelson, ambasador turske Haldun Koč i predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Talat DŽaferi. 

Nakon obraćanja zvaničnika u komemorativnoj sali, predviđeno je polaganje cvijeća i odavanje počasti kod centralnog spomen-obilježja nastradalim Bošnjacima u sakralnom dijelu Memorijalnog centra u 12.00 časova. 

Potom će biti održan vjerski obred i ukop posmrtnih ostataka 33 identifikovana lica stradala u julu 1995. godine. 

Na jučerašnjoj komemorativnoj sjednici Skupštine opštine odata je počast svim nevino stradalim stanovnicima ove opštine u posljednjem ratu u BiH. 

U opštini Srebrenica i lokalnim ustanovama danas i sutra su neradni dani zbog obilježavanja sjećanja na bošnjačko i srpsko stradanje, povremeno dolazi i do izmjena režima saobraćaja na putevima koji vode prema ovom naselju, a na snazi je i zabrana prevoza eksplozivnih sredstava putevima u regiji Birač. 

Današnji skup obezbjeđuje Policija Republike Srpske sa ostalim bezbjednosnim agencijama u BiH.