Milorad Dodik 

Planirana izgradnja gasovoda od Bijeljine do Banjaluke i dvije elektrane

22:07, 10.06.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da je u okviru gasifikacije Republike Srpske koja će biti realizovana sa ruskom kompanijom "Gasprom" planirano da bude sagrađen primarni gasovod od Bijeljine do Banjaluke i dvije gasne elektrane.

"Sadržaji ranijeg projekta `Južni tok` sada su reafirmisani i planirano je da se gradi primarni gasovod od Bijeljine do Banjaluke, a da se na toj relaciji izgrade dvije gasne elektrane", istakao je Dodik. 

On je naveo da je tokom razgovora o gasifikaciji Srpske, koje je imao za vrijeme nedavne posjete Rusiji, potvrđeno rusko učešće od 60 odsto u tom projektu, a učešće Srpske od 40 odsto, kao i da će "Gasprom" projektovati i vršiti kontrolu radova. 

"To nam je važno jer to ujedno podrazumijeva i garanciju kvaliteta radova koji će biti urađeni", rekao je Dodik za RTRS. 

On je naglasio spremnost da sa "Gaspromom" bude napravljen bilo koji aranžman, a da Srpska dobije gasovod koji će imati mnogo uticaja na kvalitet života. 

"Srpska može da uzme kredit da uđe u aranžman za gasovod, jer nema sredstava koje može da rezerviše da bi sa stanovišta učešća u vlasništvu mogla čekati nekih 20 godina da joj se ta sredstva vrate u vidu dividende", naveo je Dodik. 

On je istakao da Srpskoj preostaje da prihvati partnere koji imaju sredstva, podsjetivši da "Gasprom" ima svoju banku putem koje finansira značajan dio zajedničkih projekata. 

Dodik je naglasio da sve razvijene zemlje Evrope svoju ekonomiju baziraju na sigurnim isporukama gasa i da je sasvim logično da to čini Srpska. 

"S obzirom na moju funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, razgovori u Rusiji bili su i u pravcu da istaknem potrebu da se ostavi prostor i za kvalitetnim snabdijevanjem gasom Federacije BiH. Nisam razgovarao sa predstavnicima FBiH o tome, ali imam namjeru da to učinim i mislim da bi bilo dobro da i oni budu dio tog projekta", istakao je Dodik. 

Prema njegovim riječima, bilo bi krajnje neodgovorno da bilo ko zaustavi projekat gasifikacije jer bi to ozbiljno usložilo odnose unutar BiH i Srpska nema razloga da istrpi takav odnos prema sebi. 

"Ranije smo vidjeli kako to izgleda, imali smo sve pripremljeno u vezi sa `Južnim tokom`, falila je saglasnost koja je vječito odgađana, a onda još, kako to rade u Sarajevu, postave svoje zahtjeve kao što su tražili da se na nivou BiH gradi regulatorno tijelo za gas, što je neprihvatljivo i neće se desiti jer je to nadležnost Srpske", podsjetio je Dodik. 

Govoreći o posjeti Sankt Peterburgu, Dodik je ocijenio da je taj grad sa više od sedam miliona stanovnika ozbiljno tržište za Srpsku, posebno u razvoju novih tehnologija. 

"Dogovorili smo formiranje posebne radne grupe koja će se time baviti. U Sankt Peterburgu su veoma otvoreni i zainteresovani da naši zajednički poslovi budu sigurni", dodao je Dodik. 

On je rekao da tržište Sankt Peterburga zahtijeva kvalitet robe i kontinuitet u isporuci, za šta Srpska mora imati daleko veću proizvodnju i hladnjače koje će čuvati robu. 

Dodik je ocijenio da je prisustvo zvaničnika Republike Srpske na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu veoma važno jer je to mjesto na kojem su ove godine potpisani ugovori vrijedni 40 milijadri dolara. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da su licemjerne izjave predstavnika Velike Britanije o navodnom malignom uticaju Rusije na Balkanu i na ovim prostorima. 

"Veći je uticaj Britanije putem zavrtanja ruku, nego Rusije. Rusija uvijek pita šta može pomoći i nikada nisam čuo nijedan zahtjev da se nešto uradi na ekonomskom ili političkom planu. S druge strane imate situaciju da se daje novac medijima, nevladinim organizacijama i pojedincima da promovišu antiruske stavove. Britanija je odobrila u ovoj godini šest miliona funti za sprečavanje ruskog uticaja na Balkanu. Šta to znači", upitao je Dodik. 

Prema njegovim riječima, Srbi ostaju trajno opredijeljeni za saradnju sa Rusijom, kao što ne bježe ni od saradnje sa drugim narodima i državama.