"Pjena parti na Ukrini": Inspektori istražuju slučaj zagađenja rijeke

  • 13.07.2020. 19:11

SDS-ov Dragan Mektić ne prestaje s ispadima. Ovaj put je jedan od učesnika, kako su to nazvali, "pjena partija" na rijeci Ukrini, koji je šokirao javnost i sve one koji brinu o prirodi.

Dok se u Sudu BiH protiv Dragana Mektića vodi postupak zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi s nabavkom vatrogasne opreme, on za to mnogo ne mari, već, sudeći prema video zapisima na društvenim mrežama, nastavlja da radi stvari koje bi mogle da budu u sukobu sa zakonom. Zbog sipanja hemikalija u prirodno bogatstvo, najoštrije osude stižu i iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

"Vode Srpske su već izašle na teren i uzele su hemijsku analizu vode i imaćemo te rezultate uskoro da se vidi koja je hemikalija korištena, a evidentno je da su određene vrste hemikalija ispaljene iz tzv. topa za pjenu. To je evidentno i na snimcima koji su postavljeni na društvenim mrežama, na fotografijama, tako da zaista jedno neprihvatljivo i nedopustivo ponašanje, odnosno zagađenje naših rijeka", rekao je Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske

Nije Mektić propustio priliku ni da se pohvali skokom u rijeku punu pjene, tačnije, kako je on to nazvao "mostarskom lastom". Nakon što je snimak izazvao burne reakcije, sada se pravda kako je to bila "eko pjena na biljnoj bazi". Međutim, na teren su izašli i republički vodni inspektori, uzorci su uzeti, sve se istražuje. 

"Mi kao inspekcija nadležna za kontrolu i zaštitu, ne samo vodotoka Republike Srpske, nego i drugih prirodnih dobara, sasvim sigurno osuđujemo svakog nesavjesnog pojedinca koji na tako neodgovoran način zloupotrebljava prirodne resurse koji pripadaju svim građanima Republike Srpske i jednako smo svi odgovorni za njihovo čuvanje, a samim tim i kao pojedinci moramo biti odgovorni za svu štetu koju nanesemo", naglasila je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

Za pohvalu je, kažu u Ministarstvu, da je prepoznato to da u Republici Srpskoj imamo mjesta koja mogu itekako da posluže za odmor i rekreaciju, ali nedavna dešavanja na rijeci Ukrini su za svaku osudu. Iz Ministarstva poručuju i da mlade koji u ovim vremenima pokušavaju da nađu razonodu ne treba osuđivati zbog organizovanja zabave, ali ih je potrebno upozoriti i edukovati, moraju da shvate, kako kažu, granicu između zabave i nedoličnog ponašanja. Ono što jeste zabrinjavajuće je to da pojedinci koji su u nekim trenucima svog života bili na najvišim političkim i državničkim pozicijama to ne shvataju, kategoričan je pomoćnik ministra za vodoprivredu Milan Gavrić.