Milorad Kojić

Pisanje odbornika SDA klasična bošnjačka propaganda 

  • 17.05.2019. 09:13

Pisanje odbornika SDA u bijeljinskoj Skupštini grada Jusufa Trbića o osporavanju zločina počinjenog u Tuzlanskoj koloni 1992. godine, predstavlja klasičnu i ustaljenu propagandu koju Bošnjaci plasiraju, kako u domaćoj, tako i u stranoj javnosti, ocijenio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

"Takvoj propagandi doprinijelo je i pravosuđe na nivou BiH koje neprocesuira zločin koji se desio u Tuzli 15. maja 1992. godine kada je izvršen napada na kolonu vojnika bivše JNA. Bošnjaci pokušavaju da opravdaju i potvrđuju neke svoje teze, kao što to čini Jusuf Trbić", rekao je Kojić na pitanje Srne da prokomentariše Trbićevo osporavanje ovog zločina na bijeljinskom portalu "Preporod". 

Kojić je rekao da je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica sa Zavičajnim udruženjem Tuzlaka u Bijeljini, upravo s ciljem čuvanja od zaborava i sprečavanja manipulacija u vezi sa ovim strašnim zločinom, napravio dokumentarni film, a u završnoj fazi je i izrada monografije. 

"Taj dokumentarni film smo u utorak, 14. maja, predstavili u Bijeljini i zato je i uslijedila takva reakcija Trbića, sa jednim jedinim ciljem - osporavanja činjenica i dokaza koji su u filmu prikazani, kao i da se da podrška pravosuđu koje ovaj zločin ne želi da procesuira", istakao je Kojić. 

On je rekao da su nedopustive takve frustracije koje dolaze iz Federacije BiH, kao i pokušaji tretiranja jednog naroda kao zločinaca, a drugog kao žrtava. 

"U potpunosti je jasno da postoji njihova želja da se izbrišu srpske žrtve, te da se Srbi predstave samo kroz svjetlo navodnih zločinaca", ocijenio je Kojić. 

On je istakao da poruke poput Trbićeve ne mogu i ne doprinose ni pomirenju i suživotu, nego naprotiv - produbljuju tenzije u BiH. 

"Moramo da prihvatimo činjenice, a one su zasnovane na eksplicitnom dokaznom materijalu, a u slučaju Tuzlanske kolone, koji je oličen kroz video-zapis, ali i video-zapis koji je snimala njihova (tuzlanska) televizija, kao i kroz materijalne dokaze", naglasio je Kojić. 

On je podsjetio da je i Haški tribunal dao jasne oznake "A" za ovaj slučaj, koje potvrđuju da je u Tuzli počinjen zločin i da ima elemenata da on bude i procesuiran. 

"Međutim, pravosuđe u BiH ćuti i Bošnjaci putem raznih satelita, nevladinih organizacija i političkih struktura manipulišu ovim stravičnim događajem, a prikazuju ono što se nije desilo i, na kraju krajeva, izražavaju svoju frustraciju kada se, kao kroz naš film, javno prikažu činjenice i dokazi", naveo je Kojić. 

Kojić je podsjetio da povratnici u Republici Srpskoj uživaju sva prava, dok to nije slučaj sa Srbima koji su povratnici u FBiH. 

"Kada bi Srbin-povratnik javno izašao sa jednom takvom tezom, na primjer u Sarajevu, ne bi više mogao da živi u tom gradu, dok teze poput ovog gospodina (Jusufa Trbića) u Republici Srpskoj prolaze i oni sasvim ugodno žive u Srpskoj, te manipulišu bez ikakvih posljedica", rekao je Kojić. 

Kojić napominje da to oslikava stanje iz 1992. godine, "kada da su oni (Bošnjaci) mogli da ubijaju" a sada ne snose nikakve posljedice jer ih pravosudne institucije ne procesuiraju, dok Srbima nije dozvoljeno ni da iznose činjenice i u potpunosti su satanizovani u FBiH. 

On je dodao da su Srbi, na primjer u Tuzli, svedeni na statističku grešku - jer su etnički očišćeni. 

"Srbi su narod koji je, za razliku od Bošnjaka, tolerantan, a ta tolerantnost se najbolje vidi i kroz činjenicu da mi ne možemo otići u Tuzlu da obilježimo stradanje u Tuzlanskoj koloni i odamo počast, jer svijeće i vijence koje tamo postavimo poslije šutiraju", naglasio je Kojić. 

Kojić je podsjetio da Bošnjaci nesmetano obilježavaju svoje važne događaje, a dozvoljeno im je i da bez ikakvih posljedica iznose neke lažne teze. 

Muslimanske snage Teritorijalne odbrane, MUP-a i "Zelenih beretki" iz zasjede su 15. maja 1992. godine napale kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. 

Tada je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena. 

Projekcija filma o stradanju Srba u tuzlanskoj regiji, koji je još jedan dokaz o nevino pobijenim vojnicima JNA, prikazana je u Bijeljini u utorak, 14. maja, dan uoči Trbićevog oglašavanja na portalu "Preporod". 

Odbornik SDA u Skupštini grada Bijeljina Jusuf Trbić napisao je da je "taj događaj važan kao pokazatelj ideološke i ljudske besramnosti ideologa velikosrpstva, ali i kao primjer psihološke i propagandne pripreme zločina". 

"Ostaće laži, mitovi, stari religijski i ideološki obrasci, priče o stradanjima Srba i nevinosti srpskog naroda i mržnji cijelog svijeta, a posebno komšija, prema Srbima, kao sigurno pogonsko gorivo za neke buduće sukobe. Na tom temelju odgajaju se generacije mladih već više od dvije decenije, i oni su već sad mnogo radikalniji od svojih očeva", napisao je, između ostalog, Trbić.