Savez sindikata Republike Srpske

Peulić: Potpisati posebne kolektivne ugovore

  • 29.07.2019. 19:16

Pozivamo Uniju udruženja poslodavaca da početko septembra sjednemo za sto i krenemo u pregovore o posebnim kolektivnim ugovorima. Poziv su poslali predstavnici 10 privrednih sindikata, koji djeluju u okviru Saveza sindikata Republike Srpske.

Traže da sjednu sa poslodavcima kako bi zaštitili prava i poboljšali položaj više od 75 hiljada radnika koje predstavljaju. 

"Kada otvorimo pregovre oko usaglašavanja i potpisivanja granskih kolektivnih ugovora, a kolektivini ugovor sdržava sve te elemente - uslova rada, zašitet, isplate plata, drugih primanja i sve ono što po zakonu pripada, moramo u cjelosti taj dokument usaglasiti sa zakonskim propisima", istakao je Tane Peulić, potpredsjednik Saveza sindikata RS. 

Mi granske sindikate pozivamo već dvije godine, oni nisu htjeli, pa sad kad su vidjeli da nema ništa od opšteg kolektivnog ugovora, sad bi da pregovaraju, odgovaraju iz Unije udruženja poslodavaca Srpske. To je naša ideja, ali nisu nas htjeli slušati, kaže Saša Trivić. 

"Drago mi je da su i oni shvatili da je krajnje vrijeme da se taj dio posla završi. Mislimo da ćemo kroz te razgovore koji vjerovatno slijede u budućem periodu doći do granskih kolektivni ugovora i završiti priču oko opšteg kolektivnog ugovora", naglasio je Saša Trivić, Unija udruženja poslodavac Republike Srpske. 

Sindikalci kažu da je cilj potpisivanja posebnih kolektivnih ugovora da se dostigne pristojna plata, pa i ona od 1.000 maraka neto, ali da na tom planu budu zadovoljeni interesi svih - radnika, poslodavaca i države. Sindikalci podsjećaju da su granski kolektivni ugovori zakonska i ustavna kategorija. 

"Radnici su oštećeni platom, naknadom i nagradom za svoj rad i svoja leđa. Mislim da je to u ovom momentu važnije i od godišnjeg odmora i od nekih drugih stvari, da je to prioritet", rekla je Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikta građevinarstva i stambeno-komunalne djealtnosti. 

"Sada je najveći broj radnika, usudio bih se reći, u ovoj branši koji prima paltu između 500 i 600 maraka, ali znam kompanije koje su već došle na prosjek od 650 maraka. Ali, moram prizanti da to nije proizvod granskog kolelktivnog ugovora i da moramo to ujednačiti i potpisti granski koletivni koji će važiti za sve poslodavce", istakao je Danko Ružičić, predsjendik Sindikata tekstila, kože i obuće. 

Pojedinačni ugovori sa preduzećima, granski i opšti kolektivni ugovor - sve ih treba ispregovarati, usaglasiti i na kraju potpisati. Pred poslodavcima i sindikalcima, čini se, predstoji vruća radna jesen. 

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм