Pet godina od nezapamćene katarstofe u Doboju: Odata počast stradalima u poplavama

11:26, 15.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predstavnici gradske uprave Doboj i pojedinih stranaka danas su položili vijence kod spomen-ploče stradalim u majskim poplavama 2014. godine, koja se nalazi ispred objekta Skupštine grada.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić je u izjavi novinarima istakao da je najveći gubitak tadašnjih poplava stradanje 11 stanovnika Doboja. 

Thumbnail

Prema njegovim riječima, materijalna šteta od poplava u 2014. godini na području Doboja bila je 172.688.971 KM. 

On je naglasio da su posljednje padavine i visoki vodostaj opomena da je neophodno ulaganje u zaštitu i uređenje korita rijeke Bosne, te najavio da će se taj projekta raditi u saradnji sa Vladom Republike Srpske i preduzećem "Vode Srpske". 

Jerinić je rekao da su posljednje padavine u Doboju dočekane spremno, zahvaljujući blagovremenim informacijama i procjenama do kojih se došlo u koordinaciji sa republičkom i federalnom civilnom zaštitom, kao i službama civilnih zaštitita okolnih opština sliva rijeke Bosne. 

On je ukazao na činjenicu da se vodostaj rijeka brzo povećava, te ocijenio da su razlog za to klimatske promjene, ali i ljudski faktor, a kao primjer naveo sječu šuma, što ubrzava priliv vode i diže nivo rijeka i njenih pritoka. 

On ja istakao da se u narednom periodu mora obratiti više pažnje na zaštitu životne sredine i naročito pošumljavanje, što je obaveza i javnih preduzeća. 

Thumbnail

U vodenoj stihiji u Doboju 15. maja 2014. godine stradali su Slavko Đurić, Milenko Blagojević, Božica Petković, Milada Ranković, Rado Čupeljić, Ratomir Narić, Dragica Savković, Marko Čakarević, Željko Jeleč, Marija Jeleč i Bahrija Skula. 

Iz Gradske uprave navode da je pričinjena materijalna šteta od 172.688.971 KM, od čega privredi 123.059.227 KM, građanima 45.845.714 KM, putnoj infrastrukturi 3.784.030 KM. 

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najveći vodostaj rijeke Bosne izmjeren je 15. maja 2014. godine i iznosio je 7,21 metar. 

Redovna visina kote odbrane od poplava u Doboju iznosi tri metra, a vanredna 4,5 metra.