Međunarodna konferencija u Beogradu

Perišić: Budućnost Evrope je u zajednici nacionalnih država

13:09, 17.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Budućnost Evrope je u zajednici njenih nacionalnih država i nacija, a ne u globalističkoj Evropi koja je stvorila NATO državu na Kosovu i suzbija srpski nacionalni interes na Balkanu, izjavio je Srđan Perišić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

"U novoj Evropi budućnost imaju Srbi na Balkanu, Srbija i Republika Srpska", rekao je Perišić uoči početka međunarodne konferenciju "Kosovo i Metohija u novoj Evropi" koju je organizovao Srpski sabor "Zavetnici". 

On je istakao i da ovaj skup govori da je Evropa počela uveliko da se mijenja. 

"Današnji događaj upravo govori da se stvara nova Evropa, Evropa budućnosti i da globalizacioni procesi već doživljavaju otpor svih nas, ali i Italijana, Slovenaca, Mađara, Čeha, Poljaka i uveliko Rusa", rekao je Perišić novinarima. 

Prema njegovim riječima, svi na ovom skupu imaju isti zadatak, koji podrazumijeva da je osnovni primat u međunarodnim odnosima nacionalna država i vraćanje njenim tradicijama i običajima, a ne suzbijanje nacionalnog identiteta. 

On je napomenuo da i prijatelji iz Italije, koji su došli na konferenciju, govore da u novoj Evropi ima budućnosti za Srbe na Balkanu. 

"To je potpuno u saglasnosti sa interesima Republike Srpske, koja već duže vremena ostvaruje saradnju i sa Sjevernom ligom u Italiji i sa austrijskim partijama i sa drugim partijama u Evropi koji na takav način gledaju tu novu Evropu", rekao je Perišić. 

Ugledne ličnosti, intelektualci i političari iz Italije, Češke, Slovenije koji traže da njihove države povuku priznanje samoproglašenog Kosova, danas u Beograd učestvuju na međunarodnom skupu o Kosovu i Metohiji povodom 15 godina od martovskog pogroma. 

Neposredan povod za sazivanje konferencije je inicijativa italijanskih, čeških i slovenačkih političara i intelektualaca za preispitivanje odluke o priznavanju takozvane "kosovske nezavisnosti", koju su donijele njihove države, saopštio je ranije Srpski sabor "Zavetnici". 

Na skupu će učestvovati i predstavnici italijanskog komiteta koji je nedavno podnio inicijativu da Italija povuče priznanje takozvanog Kosova i u prilog tome dostavio šest hiljada potpisa italijanskih građana, koji su se za kratko vrijeme odazvali ovom apelu.