Mladi Saveza za promjene 

Performans ispred zgrade Vlade zbog odluke o smanjenju cijene goriva

16:47, 15.06.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail

Mladi Saveza za promjene izveli su danas performans ispred zgrade Vlade Republike Srpske u Banjaluci kojim su željeli da, kako kažu, ukažu da je apsurdna odluka o smanjenju cijene goriva za pet feninga.

Predsjednik Aktiva mladih SDS-a Banjaluka Saša Stošić rekao je novinarima da su sproveli aktivnost prikupljanja novca od građana Republike Srpske i "donirali ga u budžet Srpske". 

Predsjednik Savjeta mladih PDP-a Banjaluka Zoran Savanović zahvalio je Vladi Republike Srpske na, kako je rekao, izdašnom smanjenju cijene goriva za pet feninga. 

"Mi smo kao mali znak pažnje prema Vladi Srpske odlučili da prikupimo tu razliku u cijeni da se naš budžet ne bih previše oštetio. Ovaj novac smo predali na protokol Ministarstva finansija Srpske", kaže Savanović. 

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković pojasnio je juče da će gorivo u Srpskoj koštati od 2,11 do 2,29 KM u zavisnosti od regije, distributera i vrste goriva, te da je dio distributera obećao da će sniziti cijene goriva za pet feninga. 

"Distributeri u Republici Srpskoj razmotriće smanjenje marži koje sad iznose 22 feninga po litru. Neki su se već odazvali pozivu, pa će cijene goriva, zavisno od regije, biti od 2,11 do 2,29 KM", rekao je Gluhaković i naglasio da je gorivo u Srpskoj i dalje najjeftinije u regionu. 

Gluhaković je istakao da svaki distributer sam odlučuje koliko će sniziti cijene i podsjetio da Vlada Republike Srpske u ovom slučaju radi na osnovu Zakona o trgovini, Zakona o regulisanju cijena i uredbe koja se odnosi na ograničavanje marži u prometu robe i usluga.