Nakon usklađivanja

Penzije u Republici Srpskoj biće veće za 2,17 odsto

  • 28.01.2019. 19:09

Penzije u Republici Srpskoj biće veće za 2,17 odsto i to nakon usklađivanja penzija sa prosječnom platom i potrošačkim cijenama u Srpskoj. 

Veće januarske penzije dobiće i više od 70.000 penzionera sa najnižom penzijom, iako to nije bilo predviđeno jer je prethodna Vlada u junu prošle godina radila vanredno usklađivanje penzija.  Vlada je tada povećala najniže penzije i one su prešle zakonski minimum. 

Te ljude nismo mogli ostaviti na "na nuli", kaže  premijer Radovan Višković. 

"Onda kad smo vidjeli tu odluku i uporedili sa onim šta naši penzioneri primaju onda smo došli do saznanja da preko 70.000 penzionera koji su podijeljeni u pet razreda koji primaju najniže penzije ne bi bili obuhvaćeni ovim povećanjem i njihovo povećanje bi bilo 0. Nismo to mogli da dozvolimo", ističe Višković.

Usklađivanje penzija, Vladu Srpske koštaće oko 6 miliona maraka. Iz Udruženja penzionera Republike Srpske kažu da su od predsjednika Vlade Republike Srpske dobili obećanje, da će ukoliko bude uslova, penzije rasti i u narednom periodu. 

"Predsjednik je opredjeljen, koliko sam ja razumio, a i neposredno je rekao da ćemo sarađivati. I kad god se stvore materijalne pretpostavke u Republici Srpskoj čućemo se i vidjećemo šta se može za ovu populaciju koja je siromašna", rekao je Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzioner RS.

Pravo na penziju u Republici Srpskoj ima skoro 264 hiljade penzionera. Prosječna penzija od 366,50 maraka, trebalo bi da se poveća za skoro 8 maraka. 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић