Banjaluka

PDP preko Ivana Begića napada ugostiteljske radnike

  • 26.06.2020. 19:07

Krivična prijava protiv vlasnika restorana Agape u Banjaluci koju je podnio Ivan Begić predsjednik banjalučkog odbora mladih PDP-a, zajedno sa svojim političkim mentorom Draškom Stanivukovićem, mogla bi da otvori “Pandorinu kutiju” i da svim ugostiteljima u Banjaluci, ali i RS donese velike probleme.

Naime krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, Begić je kako tvrdi,  podnio  zbog krivičnog djela „Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme pandemije“. Glavni razlog za pisanje krivične prijave bio je prekoračenje radnog vremena poslije 23 časa.

Kako je u Banjaluci od popuštanja mjera uvedenih zbog pandemije virusa korona, zbog prekoračenja radnog vremena, kažnjeno 75 ugostitelja, analogijom kojom se u ovom slučaju koristio ovaj mladi političar, krivično bi moglo da odgovara još 75 vlasnika ugostiteljskih objekata.

Dalibor Šajić, vlasnik najreprezentativnijih ugostiteljskih objekata u Banjaluci i predsjednik Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva „HORECA RS“, kaže da je krivično gonjenje ugostitelja zbog prekoračenja radnog vremena glupost bez presedana.

”Dovoljno je što niko u ugostiteljstvu nije radio dva mjeseca. Dva mjeseca nerada u ugostiteljstvu se nadoknađuje godinu dana, samo još treba da političari u izbornoj godini izigravaju policajce i sudije pa da nam zbog prekršaja u ugostiteljstvu prijete robijom.”

Šajić se slaže da se mjere moraju poštovati, ali naglašava da je svaki minut rada nakon 23 časa poslije pauze od dva mjeseca, neprocijenjiv. Svi ugostitelji su tvrdi na sve moguće načine pokušavali da “produže” radno vrijeme, jer navike Banjalučana da izlaze oko 22 časa ne mogu se promijeniti preko noći. Naglašava da je zbog pandemije, nekoliko hiljada porodica kojima bar jedan član radi u sektoru ugostiteljstva, teško pogođeno krizom i da im dodatni pritisci mogu napraviti samo još više problema.

Ivan Begić za BLMojGrad kaže da je vidio da Agape radi i da za njega ima dokaze i argumente i poručuje da je spreman da podnese krivične prijave protiv svih vlasnika koji su kažnjeni u proteklom vremenu zbog prekoračenja rada.

"I za sve ostale, ako Radojičićeva Komunalne policija ima dokaze i prekršajne naloge, ako ne znaju napisati krivičnu prijavu, neka meni dostave dokaze, ja ću dostaviti Tužilaštvu", poručuje Begić. 

U posljednje dvije noći nakon “performansa” Ivana Begića, Komunalna policija grada Banjaluke uvela je mnogo strožu kontrolu, tako da se kazne ispisuju i za najmanje probijanje radog vremena. Vlasnik kafića u Banjaluci u blizini kojeg nema nijednog stambenog objekta, a sa kojim smo razgovarali na ovu temu, kaže da je sinoć zaradio kaznu. Zahvalio se Begiću što “brine” za njegov grad i njegovo zdravlje, i poručio mu da se malo dohvati svog Prijedora i da tamo izigrava sudiju, policajca i dželata.

Тагови: