Odbili ponudu

PDP odlučio: Ne ulazimo u Savjet ministara

  • 03.04.2019. 19:06

PDP ne ulazi u Savjet ministara BiH, ali će sa SNSD-om i ostalim srpskim parlamentarnim strankama raditi na zaštiti interesa Republike Srpske.

Odluku je lider PDP-a, Branislav Borenović saopštio javnosti uz poruku da njegova stranka sigurno neće biti opozicija pravim i konstruktivnim odlukama, bez obzira na to iz čije stranke došle. 

"Ovo je pokazalo da ta neka vrsta pokušaja otvaranja dijaloga između vlasti i opozicije može dati i konkretne rezultate bez obzira na koalicionu orijentaciju, da li ste vlast i opozicija, oko određenih suštinskih pitanja", kaže Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Borenović vjeruje da više neće biti potrebe za prepucavanjima na relaciji vlast-opozicija, kao ni za kvalifikacijama poput “izdajnika i kriminalaca”. Iz SNSD-a poručuju da su ponudili opoziciji iz Republike Sprske učešće u vlasti, jer su smatrali da su njihovi birači, koji su takođe građani Republike Srpske, željeli da ih vide u zajedničkim institucijama.

"Najbolji format funkcionisanja je bio da u Savjetu ministara budu predsjednici PDP-a i SDS-a. Na taj način bi bio povećan nivo odgovornosti svih nas iz Republike Srpske, odnosno da naši kapaciteti koji su izraženi u Predsjedništvu, Predstavničkom domu a naročito Domu naroda, nudili smo takav format da Republika Srpska, i u onim trenucima kad je napadaju, ne bi bila dovedena da se nađe u nekoj pat poziciji i da bude ugrožena", kaže Staša Košarac, šef kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH.

SDA, koji je proteklih mjeseci bila kočničar formiranja Savjeta ministara, već sutra bi mogla da krene u pregovore da Demokratskom frontom Željka Komšića. Iz te stranke i dalje nema odgovora na uslov koji je stigao iz HDZ-a, a to je da hrvatski član Predsjedništva BiH partiju na čijem je čelu mora da svrsta kao dio bošnjačkog bloka, inače za HDZ u vlasti neće biti prihvatljivi. 

Potpredsjednica SNSD-a, Željka Cvijanović poručuje da formiranje Savjeta ministara nije pitanje života ili smrti, ali da, zbog ponašanja prevashodno bošnjačkih političkih predstavnika, ispaštaju građani cijele BiH.

"BiH je zarobljenik jedne nacionalističke sarajevske politike koja ne trpi ništa što je drugačije. Njihova politička filozofija podrazumijeva da oni definišu svoje političke ambicije, a da ih drugi, uz klimanje glavom, ispunjavaju. U višenacionalnim državama sa jakim identitetima konstitutivnih naroda to baš i ne ide tako", kaže Željka Cvijanović, potpredsjednik SNSD-a.

Iz partije Dragana Čovića su poručili da će sva ministarstva namijenjena hrvatskim predstavnicima pripasti strankama okupljenim u HNS-u, a da Komšić može da se nada pozicijama koje su pripale Bošnjacima. Prema saznanjima ATV-a, sastanak SNSD-a, HDZ-a i SDA biće održan naredne sedmice, a do tada bi bošnjački blok trebalo da iskristališe svoju poziciju.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.