Boris Pašalić

Pažnju posvetiti prerađivačima poljoprivrednih proizvoda

  • 09.07.2019. 14:46

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da je, kao što je to slučaj sa primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, potrebno više pažnje posvetiti prerađivačkoj industriji koja otkupljuje poljoprivredne proizvode na domaćem tržištu.

Pašalić, koji je danas u Rovinama kod Gradiške posjetio Fabriku stočne hrane "Farmofit", ocijenio je da je dobro da postoje takvi privredni subjekti koji tokom proizvodnje hrane za životinje koriste polovinu sirovina iz Republike Srpske i BiH. 

On je naveo da će, kako Ministarstvo bude vršilo korekcije podsticajnih sredstava direktnih plaćanja kapitalnih investicija, biti više sredstava za podršku preduzećima koja se bave otkupom proljoprivrednih proizvoda. 

Govoreći o podsticajnim mjerama u poljoprivredi, Pašalić je naveo da je namjera Ministarstva da stimuliše proizvodnju određenih kultura koje bi mogle biti iskorištene između pšenice i kukuruza, jer postoje problemi sa monokulturama, odnosno, na istim površinama godinama se proizvodi jedna ili dvije kulture, što dovodi do pojave biljnih bolesti i štetočina. 

"Ove godine smo uveli novine - podržavamo proizvodnju uljane repice, soje i suncokreta, koje mogu biti dobra međukultura", rekao je Pašalić. 

Komercijalni direktor "Farmofita" Milan Rapić naveo je da ova fabrika ima kapacitet za proizvodnju 80.000 tona stočne hrane godišnje, a dvije posljednje godine proizvodili su po 60.000 tona. 

Rapić je naveo da većinom proizvode hranu za živinu, ali i hranu za goveda i svinje, te da cjelokupnu proizvodnju plasiraju na domaće tržište. 

"Sirovine pretežno nabavljamo u Republici Srpskoj i BiH, a iz Hrvatske nabavljamo jedan dio kukuruza i manji dio pšenice. Ove godine imamo veće skladišne kapacitete, pa ćemo svu pšenicu i soju otkupljivati na domaćem tržištu", naveo je Rapić. 

On je rekao da su počeli sa otkupom pšenice, zobi i tritikala, ali da još nije formirana otkupna cijena na tržištu. 

Rapić je dodao da "Farmofit" ima oko 150 kooperanata koji mu isporučuju pšenicu.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.