Pavlović: Vratiti Prijedoru mjesto koje zaslužuje

  • 24.04.2021. 13:22

Prijedorski gradonačelnik Dalibor Pavlović izjavio je danas da će sve što je započeto u ovom gradu biti i urađeno, kao i da je jedini zadatak njemu i saradnicima da vrate Prijedor na mjesto koje zaslužuje, u čemu ih ništa neće pokolebati.

"Sva podmetanja, zle namjere i sabotaže samo nas čine još jačim da se izborimo, dokažemo i radimo još više", rekao je Pavlović na konferenciji za medije povodom prvih 100 dana rada na mjestu gradonačelnika.

On kaže da je kreirani budžet grada za oko tri miliona KM manji od prošlogodišnjeg, da ukupan deficit iznosi 4.225.521 KM, od čega su 1.350.041 KM potpisani, a nerealizovani ugovori.

"Uvodimo domaćinsku praksu i svako je dužan da vodi računa o tome, a novoimenovanim direktorima je skrenuta pažnja na to da rashodi moraju da prate prihode i pred njima su visoki ciljevi uz obavezne uštede. Budžet nije rupa bez dna. Sredstva iz budžeta će dobiti samo oni kojima je najneophodnije", istakao je Pavlović.

On je najavio i analize kojima će se doći do uštede, od troškova za prevoz radnika Gradske uprave, zatim kontrole trošenja abraziva tokom zimskog održavanja lokalnih puteva, kontrole javne rasvjete, a isto će primjenjivati i na ostale poslove.

Pavlović kaže da je, zahavljujući brojnim razgovorima sa visokim zvaničnicima koji su dolazili u Prijedor, izvjesno ulaganje 15 miliona KM u zaštitu od poplava, mimo osam miliona KM koji su već ranije dogovoreni za regulaciju vodotoka Gomjenice i Miloševice.

On je najavio da će biti urađena rekonstrukcija bolnice mimo projekta energetske efikasnosti od četiri miliona maraka i nabavka opreme, izgradnja novog vrtića za koji se traži odgovarajuća lokacija, sanacija krova škole u Donjoj Dragotinji i fiskulturne sale škole u LJubiji, izgradnja dječijeg igrališta u LJubiji, završetak industrijske zone Celpak i izgradnja nove kod Janjića pumpe, izgradnja dva kružna toka i rekonstrukcija željezničke pruge LJubija-Prijedor.

Građanima novih naselja Pavlović je rekao da je nađeno zakonsko rješenje za legalizaciju zemljišta na kojem imaju kuće i da očekuje da sav posao bude završen do kraja godine, a taj proces se odužio jer dio građana nije obnovio zahtjev za legalizaciju, a dio nije naznačio tačnu adresu.

Pavlović očekuje da će uskoro finalizovati razgovore sa dvije italijanske, jednom slovenačkom i jednom američkm firmom, a da od bratimljenja sa opštinom Inđija očekuje partnerstvo kada su u pitanju investicije.

Za višegodišnji problem kanalizacije u naselju Tukovi, Pavlović je najavio da će biti raspisan tender za izbor firme koja će izvršiti uvid u do sada izgrađenu primarnu i sekundarnu kanalizacionu mrežu i sagledati kako se može završiti i tercijarna mreža, a za novi vodovod Crno vrelo da će biti pušten u oktobru, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti.

U završnoj fazi je projekat rekonstrukcije Ulice Milana Tepića i izgradnje biciklističke i trim staze na Pećanima, za šta će u maju biti raspisan tender, a na inicijativu građana Gašića naselja biće zatvoren saobraćaj za motorna vozila na malom podvožnjaku.

Povećana su davanja za novorođene bebe, svim studentima koji su konkurisali stipendija je odobrena, grad po prvi put učestvuje u projektu Ponosne kartice Republike Srpske, kao i u projektima Ritam Evrope i biciklistička trka Beograd- Banjaluka.

"Uspjeli smo mnogo toga za 100 dana iako će mnogo toga od nekih naših građana naići na osudu. Više me ne interesuju političke igre, komentari na društvenim mrežama onima kojima ništa nije dobro, već me samo i isključivo zanimaju rezultati", poručio je Pavlović.