Prijedor

Pavlović: Situacija u gradu nije kritična

  • 05.04.2021. 12:51

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je danas da situacija u gradu nije kritična i zahvalio svim građanima, ugostiteljima i tržnim centrima za poštovanje dogovora o mjerama protiv širenja virusa korona.

"Apelujem da i dalje poštuju dogovor koji imamo i mi ćemo biti prisutni putem inspekcije, komunalne policije i policije. U prvim trenucima nećemo djelovati represivno, nego preventivno i nadam se da ćemo zbog svih građana i zbog daljeg poslovanja poštovati odluke", rekao je Pavlović novinarima nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

On je ocijenio da su zdravstveni radnici premoreni, da rade danonoćno i da svi zajedno treba da im pomognu poštovanjem mjera i vakcinisanjem.

"Kako su u proteklom periodu odluke poštovane vrlo dobro, i mi smo zadovoljni, nadam se da će to ostati i u narednom periodu i da nećemo morati posezati za rigoroznijim odlukama, jer svi znamo da to ne ide u korist nikome", dodao je Pavlović.

Vršilac dužnosti direktora bolnice "Doktor Mladen Stojanović" Prijedor Andrija Vukotić izjavio je danas da je stanje u Prijedoru, u odnosu na ostale gradove u Republici Srpskoj, dosta zadovoljavajuće.

"Budimo oprezni, obzirni i, naravno, apelujemo da se što više ljudi vakciniše", poručio je Vukotić.

Prema njegovim riječima, trenutno su hospitalizovana 64 pacijenta, i to 59 na petom spratu, a pet na prvom spratu kovid intenzivne njege, dok je ukupno šest pacijenata na neinvanzivnoj mehaničkoj ventilaciji.

"Dobra vijest je da smo juče imali 15 otpusta izliječenih pacijenata. Loša vijest je da smo imali sedam smrtnih slučajeva u posljednjih 48 sati, odnosno 10 u posljednjih 71 sat", rekao je Vukotić.

U Bolnici je 40 pacijenata iz Prijedora, 16 iz Novog Grada, šest iz Kozarske Dubice i po jedan iz Oštre Luke i Kostajnice.

"Prekjuče smo imali devet upućenih pacijenata iz čitave prijedorske regije u polivalentnu ambulantu naše ustanove, a juče 15", dodao je Vukotić.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor Milica Otković zamolila je građane i vlasnike ugostiteljskih objekata da se pridržavaju mjera.

"Vakcinacija se odvija normalno. Ove sedmice počinje revakcinacija zdravstvenih radnika, radnika u domovima i korisnika domova, a čim dođu određene količine vakcina koje očekujemo krajem ove sedmice, nastavljamo vakcinaciju stanovnika starijih od 65 godina, a potom idu hronični pacijenti", navela je Otkovićeva i dodala da vakcinu trenutno čeka oko 2.000 pacijenata starijih od 65 godina.

Ona je precizirala da je trenutno broj lica s pozitivnim pi-si-ar testom 114, da je 169 lica u kućnoj izolaciji, 6.898 lica izašlo je iz zdravstvenog nadzora, ukupan broj oporavljenih je 1.400, a preminulih 95.

Vršilac dužnosti šefa gradskog Odsjeka za inspekcijske poslove Aleksandar Bradić izjavio je da su se kontrole do sada bazirale na rad subjekata koji su radili, a da će se sada pojačati kontrola ugostiteljskih objekata nakon najnovijih mjera Republičkog štaba za vanredne situacije.

"Pojačaćemo kontrole i, kao i do sada, na osnovu inputa gradonačelnika, ići ćemo preventivno, ići ćemo stalnim prisustvom, radimo u dvije smjene, ali svi ovo treba da shvate vrlo ozbiljno i ići ćemo, ako bude trebalo, i nekim represivnim mjerama, zato što je situacija stvarno ozbiljna", najavio je Bradić.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)