Predsjednik DNS-a

Pavić: Kad je Srpskoj dato ime, nije bilo primjedbi

18:01, 23.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić rekao je danas da je Republika Srpska svoju samostalnost i ime izborila u ratu i da, kada joj je dato današnje ime, nije bilo primjedbi ni međunarodne zajednice niti bilo koga drugog u BiH.

"Ime je nešto što je trajna kategorija i vezano je uz stanovnike Republike Srpske i vjerovatno se nikada ne bi pokretalo pitanje imena Republike Srpske da nije određenih problema u Federaciji i na nivou BiH gdje se vlast ne može imenovati ni na nivou BiH niti u kantonima, ni u Federaciji", izjavio je Srni Pavić povodom najave SDA o pokretanju pravne procedure za preispitivanje naziva Republika Srpska. 

Pavić je rekao da oni uvijek, kad ne mogu uraditi nešto što bi trebalo uraditi po zakonu i Ustavu, postavljaju pitanje Republike Srpske i da je tako i ovaj put. 

"Mislim da nema prosperiteta u BiH ako ćemo uvijek tražiti nešto što nas razdvaja i ja mislim da treba da tražimo nešto što nas spaja, nešto što nam je zajedničko, nešto što donosi prosperitet i budućnost, a ne uvijek vraćati se u prošlost i u prošlosti tražiti nešto o čemu ćemo se svađati, ne slagati i slično", naveo je Pavić. 

SDA je saopštila da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.