I dalje tvrde da su njihova potraživanja zakonita

Pavgord: Dogovorom možemo do rješenja

  • 23.10.2018. 19:13

I dalje smo za dogovor sa “Birčom” - poručuje advokatski tim litvanske “Ukio banke” i fočanskog “Pavgorda”, i to nakon što je Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio da “Ukio banka” neosnovano potražuje 122 miliona maraka od fabrike glinice “Birač”. Vrhovni sud priznao je presude nižih sudova, koje su ranije osporile  potraživanja Litvanaca. To što nam ta presuda ne ide u prilog, poručuju advokati Pavgorda, ne znači da nećemo dobiti ostale postupke koje vodimo i na kraju dobiti i novac.

I dalje tvrde da su njihova potraživanja zakonita. Zato, ponovo predlažu ono što traže od samog početka. 

"Niko ne očekuje da će se naplatiti toliki novac, naravno. Realan kompromis je, da je ono što je već nuđeno u stečajnom postupku sa povjeriocima “Birača”, da oni prihvate Pavgord kao povjerioca sa određenim procentom, da “Pavgord” smanji svoj zahtjev, i da se na bazi tako utvrđenih omjera povjerioca, potraživanja pretvore u kapital, i da ta firma nastavi da radi sa vjerovatno još boljim rezultatima", kaže Aleksandar Sajić, advokat fabrike glinice "Birač" i "Pavgorda".

Advokati fabrike glinice “Birač” u stečaju drugačijeg su stava. Presuda Vrhovnog suda za njih je vjetar u leđa. Vjeruju da, kada su osporena potraživanja “Ukio banke” prema Birču, nema osnova ni za sve ostale postupke koji se vode protiv njih ili nekog od preduzeća iz grupacije. 

"Obzirom da je utvrđeno da ne postoji glavno potraživanje po ugovorima o kreditu, da samim tim je nesporno da ne postoje niti mogu opstati ni zaloge koje su na neki način pratile i bile jedno od sredstava obezbjeđenja tih ugovora o kreditu", kaže Aleksandar Popović, advokat FG “Birač”.

"Od ukupno prijavljenih potraživanja, negdje oko 342 miliona, ja sam osporio 252 miliona, gdje je najznačajnije ovo od 155 miliona. Kao što ste čuli, mi još nijednu parnicu nismo izgubili", rekao je Lazo Đurđević, stečajni upravnik FG “Birač”.

Advokati “Pavgorda” poručuju da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, jer im je, što se tiče tog postupka, nakon presude Vrhovnog suda jedino to preostalo. Njihova potraživanja prema fabrici glinice “Birač” i ostalim preduzećima iz grupacije su 122 miliona, ali, kažu, uz zateznu kamatu od 2013. premašuju 220 miliona maraka. 

Trenutno, se pred sudovima u Republici Srpskoj vode još nekoliko izvršnih postupaka protiv Fabrike glinice "Birač" u stečaju, "Alumine" iz Zvornika i drugih sa njima povezanih društava. ''Alumina" ne priznaje ta potraživanja.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.