Beograd

Patrijarh Irinej i Dodik: Ne postoje granice za Republiku Srpsku i Srbiju

  • 06.01.2020. 19:29

Ne postoje granice za Srbiju i Republiku Srpsku. Riječ je o jednom narodu, koji govori jedan jezik i sve što ima od vrijednosti, to mu je zajedničko. Poručili su to poglavar srpske crkve, i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon prijema kojeg je u Beogradu uprilicio njegova svetost, patrijarh srpski Irinej. Srpski clan predsjedništva je njegovoj svetosti prenio pozdrave naroda RS koji, kaze Dodik, zna da bez SPC nema ni slobode za srpski narod.

"Mi smo naučili i znamo kroz istoriju da bez naše Srpske pravoslavne crkve sigurno se ne bi očuvao srpski nacionalni identitet. Vrlo dobro znamo da bez crkve, odnosno naše države, nema slobode za naš narod. A to vidimo svagdje tamo gdje Srbi žive izvan Republike Srpske i Srbije. Srbi su izloženi različitim procesima, osporavanju i omalovažavanju", izjavio je Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Patrijarh Irinej kaže da ga raduje što se Republika Srpska održala pored mnogih iskušenja i nevolja, zahvaljujući mudrosti ljudi koji vode Republiku Srpsku i odolijevaju svim iskušenjima. Nada se da će tako biti i u budućnosti.

"Znam da je bilo dosta nevolja, znam da je gospodin Dodik dao veliki doprinos i otklonio mnoge sumnje. Nadam se da će tako i biti, da će dok je gospodina Dodika Republika Srpska postojati, a nadam se da će posle biti dostojnih naslednika koji će nastaviti politiku koju je on sprovodio", smatra poglavar srpske crkve Irinej.

Patrijarh Irinej kaže da je Republika Srpska neodvojiva od "srpskog centra" te je izrazio nadu da je Srbija centar srpstva, ne samo za Srbe u okruženju nego i za srpski narod širom svijeta.  Takav odnos niko ne može da naruši, poručuje Milorad Dodik.

"Za narod koji su kroz istoriju pokušali da podijele kvalifikacijama da postoje nekakvi hrvatski, bosanski i ne znam kakvi Srbi, nije bilo moguće provesti takvu monstruoznu ideju", dodaje Dodik.

Patrijarh Irinej je svim stanovnicima Republike Srpske pozelio radosne i svete dane Hristovog rođenja Srpski član Predsjedništva BiH je zajedno sa patrijarhom Irinejom prisustvovao osveštanju i paljenju badnjaka kod hrama Sv. Save na Vračaru. Dodik je poručio da ga raduje što će patrijarh srpski Irinej doći u Republiku Srpsku 9. januara i prisustvovati obilježavanju Dana Republike, što je za srpski narod veoma važno.

 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.