Pašalić: Zaštititi domaću proizvodnju; Traži se način za izvoz mesa u Kinu

  • 08.04.2021. 16:47

Niske temperature i snijeg ovih dana stvorile su velike probleme. Posebno je na udaru voće, izjavio je gostujući u programu Radija Republike Srpske, u emisiji Otvoreno rečeno, ministar poljoprivrede Srpske Boris Pašalić.

Komentarišući odbacivanje odluke u Savjetu ministara o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine, Pašalić je rekao da mu nije jasno zašto to nije prošlo i da se mora naći način da se zaštiti domaća proizvodnja.

Kada je riječ o štetama koje je prouzrokovao mraz, Pašalić kaže da resorno ministarstvo nema načina da namiri štetu svim voćarima, ali blagovremenim informisanjem nastoje poljoprivrednim proizvođačima ukazati kako da zaštite voće primjenom određenim hemijskih tretmana, zagrijavanjem vazduha da bi smanjili štetu.

Pašalić kaže da su posljednjih godina štete od mraza ogromne i da Ministarstvo sa 30 odsto sufinasira nabavku sistema zaštite od mraza. Najosjetljive su, kaže, trenutno šljiva, breskva, trešnja i neke sorte kruške.

Pašalić je rekao da se proljetna sjetva u Republici Srpskoj odvija po planu i bez obzira na niske temperature već je počela u Semberiji. Dodao je da je sjetva skuplja za 20 osto nego lani zbog nešto veće cijene đubriva i goriva. Cijena sjemena je na istom nivou na prošle godine. I ove godine poljoprivrednike pomažu kroz regresirani dizel.

Govoreći o isplati podsticaja poljoprivrednim proizvođačima, Pašalić je rekao da se isplata vrši redovno i pandemija virusa korona nije narušila dinamiku isplate. Već je isplaćeno blizu devet miliona KM podsticaja. Pašalić kaže da nastoje da u narednom periodu iznađu i dodatna sredstva za agrarni fond.

Pašalić poručuje da je bitna zaštita domaće proizvodnje i da u prvi plan treba staviti poljoprivredne proizvođači, te da ne treba zabraniti uvoz nekih proiuzvoda već ih opteretiti nekom taksom. Kaže da mu nije mu jasan potez Savjeta ministra jer prelevmani za zaštitu domaće proizvodnje nisu dobili zeleno svjetlo u Savjetu. Poručuje da je potrebno zajednički naći način da se zaštite domaći proizvodi, a ne da se rukovodi time šta će reći neko u EU ili neki lobi.

Govoreći o izvozu mesa u Tursku, Pašalić je rekao da su blizu dogovora da se oko 3.000 tona mesa izveze i to oko 1.500 tona iz Republike Srpske. Navodi da je bitno nastupiti regionalno kako bi BiH, kako mala zemlja, bila interesantna drugim tržištima. On je naveo da traže način i za izvoz u Kinu.

Pašalić je najavio da će tokom naredne sedmice o izvozu na druga tržišta razgovarati sa resornim ministrom Srbije.

Emisiju Otvoreno rečeno možete pratiti u programu našeg Radija od 17.00 časova.

Тагови: