Pašalić: Vlada Srpske obezbijedila proizvođačima za investicije više od 16 miliona KM

12:49, 20.04.2021.
Izvor: Srna
boris_pasalic.png
Vlada Republika Srpske uspjela je da obezbijedi više od 16 miliona KM da bi svih 1.988 poljoprivrednih proizvođača bili podržani sa 30, odnosno 40 odsto povrata investicija, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

Pašalić je naveo da u Republici Srpskoj ima dosta investicija u poljoprivredi, te dodao da će samo ove godine biti nabavljeno oko 260 novih traktora, blizu 900 priključaka, izgrađeno više desetina staja.

On je dodao da će poljoprivredni proizvođači dobiti rješenja o rezervaciji sredstava, a nakon investicije sredstva će im biti uplaćena na račun.

Pašalić je pojasnio da Vlada, odnosno Ministarstvo poljoprivrede već treću godinu zaredom uspijeva da odgovori na sve zahtjeve poljoprivrednih proizvođača u vezi sa kapitalnim investicijama.

– Riječ je o svemu onom što se investira na imanju, od nabavke mehanizacije, sistema za navodnjavanje, izgradnje objekata, opreme. U prerađivačkoj industriji mi podržavamo sa 30 odsto povrata investicije ili 40 odsto u područjima koja su preko 600 metara nadmorske visine, odnosno gdje je otežano bavljenje poljoprivrednom – istakao je Pašalić.

Pašalić je rekao da je u ovoj godini interesovanje proizvođača jako veliko, te podsjetio da je Ministarstvo raspisalo javni poziv u februaru.

– Očekivali smo tolike investicije da je bilo obezbijeđeno 8,5 miliona KM naših sredstava, a dva puta toliko obezbjeđuju proizvođači. Dobili smo duplo više zahtjeva, tako da je bilo potrebno da Vlada Republike Srpske obezbijedi više od 16 miliona KM, da bismo obezbijedili tih 30 odsto – pojasnio je ministar poljoprivrede.

Prema njegovim riječima, ove godine je bilo mnogo više zahtjeva nego prethodne, a duplo više nego 2019. godine.