Pašalić: Sve veća podrška povrtarskoj proizvodnji

  • 25.05.2020. 19:15

I četvrta generacija porodice Lakić iz sela Kukulje kod Srpca nastavila je da živi od poljoprivrede. Bivši student, a danas iskusan agronom, Nikola Lakić uz naučene nove metode i tehnologije koje primijenjuje na uzgoj povrća i voća, sada posluje bolje nego ikada. Uzgajaju sedam različitih vrsta, a kažu da njihovom poljoprivrednom gazdinstvu pandemija nije naštetila. Sada je, kaže, povećana potražnja za domaćim proizvodima. Time se pokazalo da je domaće tržište dovoljno snažno da sačuva stabilnost u isporuci hrane. 

"Krajem februara i početkom marta svi veći povrtari, a naravno i ja, su se zabrinuli kako će se odvijati prodaja jer su uvedene određene restrikcije u trgovinama i restoranima što je nama povrtarima glavno mjesto prodaje robe, ali eto domaća roba je imala jako dobru potražnju", kaže Nikola Lakić.

Porodica Lakić je prva na ovom području koja je uvela nove tehnologije koje daju odlične rezultate. U to se uvjerio i ministar poljoprivrede Boris Pašalić. Nabavku opreme, mehanizacije i izgradnju skladišta u njihovom gazdinstvu ministarstvo je podržalo sa oko 30 odsto.

"Ono sto Nikola Lakić je bio student Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci, a sada je diplomirani inženjer sa velikim iskustvom i odlučio je da to svoje znanje primjeni upravo na svom imanju", kaže Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U poljoprivrednom gazdinstvu Lakić na ovome ne staju. Planirana su nova ulaganja u tehnologiju i razvoj posla. 

"Prije svega to je nabavka nove mehanizacije, jer je veliki problem s radnom snagom. Oni razmišljaju o savremenim vadilicama luka i o drugim specifičnim mehanizacijama koje će im obezbijediti veći učinak", kaže Vojislav Trkulja, direktor Javne ustanove poljoprivredni institut Republike Srpske.

U povrtarsku proizvodnju ministarstvo poljoprivrede prošle godine je uložilo milion i po maraka maraka a ove je Vlada izdvojila 14 miliona maraka za kapitalne investicije u poljoprivredi. Posebno raste podrška proizvodnji i otkupu povrća, kaže ministar. 

"Mi smo ove godine imali sjetvene pakete, svjesni smo da u ovoj situaciji treba više da se posije i ove godine smo posijali značajno veće površine pod povrćem. Republika Srpska je u prosjeku sijala oko 20 hiljada hektara, ove godine je to blizu 25 hiljada hektara", kaže Pašalić.

Ministar kaže da je najbolje usmjeren novac u poljoprivredu onaj za kapitalne investicije, za nabavku traktora, priključaka, izgradnju objekata i sistema za navodnjavanje.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.