Ministar poljoprivrede , vodoprivrede i šumarstva

Pašalić: Poljoprivrednicima u Srpskoj treba zakon o podsticajima

  • 01.11.2019. 19:06

Zakon o podsticajima koji bi 71 milion agrarnog budžeta rasporedio po modelu podržavanja poljoprivredne proizvodnje po hektaru i po grlu, ideja je o kojoj su raspravljali stučnjaci za poljoprivredu, ministar Boris Pašalić i predstavnici poljoprivrednih udruženja Srpske. 

Taj model, uz određene modifikacije, primjenjuje se u zemljama u okruženju.

"U ovom slučaju bi se podsticalo svako grlo životinje i svaki hektar zemljišta bez obzira da li je on završio u nekoj daljoj preradi ili je utrošen na samom gazdinstvu za vlastite potrebe gazdinstava. ovaj model na neki način stavlja u jednak položaj i mala gazdinstva", kaže Željko Vaško, sa Poljoprivrednog fakulteta Banjaluka.

"Imamo pristup da recimo u zakonu idemo sa minimalnim iznosima po hektaru, imamo pristup da govorimo o rasponu u novcu, a da onda  pravilnikom preciznije definišemo uslove. Imamo dilemu da li da idemo na podsticjau po hektaru ili po grlu, kao što radi EU, ili da idemo sa kombinacijom", kaže Boris Pašalić, ministar poljoprivrede , vodoprivrede i šumarstva RS. 

Podržavamo izradu Zakona o podsticajima, odgovaraju poljoprivrednici, ali imamo probleme koje moramo rješiti prije njegovog donošenja. Da li nam  poljoprivreda služi za ekonomski rast ili spas sela, izjednačiti uslove proizvodnje u RS sa onima u Federaciji, rještiti pitanje zemljišta, smanjiti jaz između proizvođača i prerađivača,kako doskočiti konkurenciju u EU - bila su neka od pitanja predstavnika poljoprivrednika. 

"Ukoliko i taj zakon ne bude u doboroj mjeri usklađen sa zakonom evropske unije, odnosno visine podsticajnih sredstva ne budu približno kao u EU, bojim se da nećemo postići ništa naročito, svjesni  smo činjenice da zakon ne rješava probleme u poljoprivrdi, li da će opredjeljivati proizvođače kojom vrstom proizvodnje da se bave", kaže Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja RS.

"U biljnoj proizvodnji znamo da nije isto proizvodnja kukuruza, povrća, pšenice, treba naći modalitete da se uradi da svi budemo zadovoljni, a ne da dosneu zakona, budemo nezadovoljni i idemo na promjenu tog zakona", kaže Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara RS.

Zakon o podsticajima proizvođačima bi obezbijedio sigurnost u proizvodnji kako bi znali na koji način će biti podržani u narednih pet ili deset godina. Izazov će biti i kako da sredstvima koja imamo na raspolaganju podmirimo sve potrebe, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Тагови: