Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Pašalić: Poljaci nude pomoć i saradnju Srpskoj u nizu oblasti

  • 25.09.2019. 13:54

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas Srni da je rukovodstvo Podlaskog vojvodstva u Poljskoj zainteresovano za uspostavljanje saradnje sa Srpskom u oblasti poljoprivrede, industrije, turizma, energetike, obrazovanja i drugim.

"Danas ćemo potpisati sporazum o saradnji između Podlaskog vojvodstva i Republike Srpske", rekao je Pašalić.

On je istakao da je za Srpsku veoma značajno preuzimanje iskustava koje je Poljska imala prilikom pristupanja EU.

"Dobro je imati pravovremene informacije, a greške sa kojima su se oni suočili možemo izbjeći ako sa njima imamo dobru saradnju. Poljska je prepoznatljiva u EU po tome što je najbolje od svih zemalja iskoristila pretpristupne fondove namijenjene za razvoj poljoprivrede. Oblast u kojoj se nalazimo je prije dvadesetak godina bila veoma nerazvijena kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji, a danas je lider. Dogovorili smo da razmijenimo ta iskustva i maršal Podlaskog vojvodstva /Artur Kosikig/ nam je stavio sve njihove resurse na raspolaganje", rekao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o razmjeni dobara i investicijama u poljoprivredni sektor Srpske.

"Oni su zainteresovani za proizvodnju organske hrane, a mi za to imamo veoma dobre uslove. Mi smo zainteresovani za nabavku poljoprivredne mehanizacije koju ne proizvodimo u Srpskoj, a oni su veoma dobro razvili taj sektor. Razgovarali smo i o turizmu, predstavio sam potencijale Srpske i oni su veoma zainteresovani za taj oblik saradnje", kaže Pašalić.

On je dodao da je razgovarano i o tome da Srpska i BiH zbog svog geografskog položaja i dobrih veza sa EU, Ruskom Federacijom i Turskom mogu da budu tačka gdje se spajaju ekonomski interesi tih zemalja jer je poznato da između njih postoje ekonomske barijere.

Republika Srpska je, dodao je Pašalić, zainteresovana i za saradnju u naučnoistraživačkom radu i razmjeni nastavnika i studenata, navodeći da Poljska ima jake univerzitete koji školuju stručni kadar za poljoprivrednu proizvodnju i proizvodnju hrane.

Pašalić je rekao da je jedna od tema razgovora bila i školstvo s obzirom na to da Poljska ima veliko iskustvo kada je riječ o informatičkom povezivanju škola, navodeći da su domaćini izrazili spremnost da pomognu Srpskoj prilikom dobijanja sredstava iz evropskih fondova.

"Sigurno ćemo dogovoriti da delegacija iz Poljske dođe u Republiku Srpsku i da se upozna sa privrednicima i ljudima iz naučnoistraživačke djelatnosti, a mi ćemo poslati našu delegaciju u ovaj region kako bi mogli da razgovaraju o konkretnoj saradnji", kaže Pašalić.

Pašalić je bio panelista na Istočnom ekonomskom kongresu u Bjalistoku na kojem je istakao da Republika Srpska želi da slijedi primjer Poljske, koja je od zemlje u tranziciji postala jedna od najuspješnijih ekonomija EU.

On je predstavio potencijale Srpske u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru, te pozvao investitore iz EU da posjete Republiku Srpsku i uvjere se u pogodnosti koje ona nudi ulagačima.

Pašalić od juče boravi u posjeti Poljskoj, a sastao se sa maršalom Podlaskog vojvodstva Arturom Kosikigom, počasnim konzulom BiH u Bjalistoku Stanislavom Lunievskim i ambasadorom BiH u Poljskoj Koviljkom Špirić.

On će sutra u Bjalistoku posjetiti kompaniju "Pronar" i sa njenim predstavnicima razgovarati o mogućnostima saradnje i investiranja u Republiku Srpsku.

Тагови:
  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)