Pašalić održao sastanak sa predstavnicima prerađivača drvarske drenje i predstavnicima organizacije SWG

  • 19.03.2021. 15:03

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Boris Pašalić, sa saradnicima, sastao se danas u Banjaluci, sa predstavnicima prerađivača drvarske drenjine i predstavnicima organizacije SWG, na temu zaštite proizvoda „Drvarski mućeni pekmez od drenjina“.

Drvarski mućeni pekmez od drenjina je proizvod koji je pripremljen ručnim miješanjem drenjina nakon pasiranja. Same geografske karakteristike ploda drijena, duga tradicija uzgoja ploda i duga tradicija i karakterističan način obrade ploda u gotov proizvod čuvaju sve hranjive vrijednosti koje imaju drenjine.

Na sastanku je konstatovano da je uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske proizvod „Drvarski mućeni pekmez od drenjina“ započeo proceduru oznake zaštićenog porijekla ispred Agencije za bezbjednost hrane BiH. 

Pored pomenutog na sastanku je razgovarano o daljim aktivnostima i planovima prerađivača drvarske drenjine, ali i realizaciji projekata brendiranja i zaštite geografskog porijekla prerađevina od drenjina (imber, liker od drenjina, rakija drenja) koje Ministarstvo poljoprivrede planira da realizuje u opštini Drvar.
 

Тагови: