Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske

Pašalić: Klimatske promjene stvaraju ozbiljne probleme

  • 04.01.2020. 10:39

Razvoju poljoprivrede u Republici Srpskoj ozbiljne probleme stvaraju sve esktremnije vremenske nepogode zbog čega se izdvajaju velika sredstva za izgradnju sistema za navodnjavanje, podstiče postavljanje protivgradnih mreža i jača "Protivgradna preventiva", izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

Pašalić je za "Glas Srpske" rekao da su klimatske promjene posljednjih godina nanijele najviše štete poljoprivrednoj proizvodnji i da će agroekološki uslovi biti najveći izazov s kojim će se domaći proizvođači suočavati u narednom periodu.

On je istakao da je želja da agrarni budžet, koji ove godine iznosi 75 miliona KM, svake godine raste, da se taj novac rasporedi na najbolji mogući način, a cilj je da što više ide na kapitalne investicije.

Kada je riječ o podsticajima, Pašalić je najavio da bi u martu trebalo da počne isplata za 2020. godinu, a da je plan da preostali dio novca za 2019. bude isplaćen do februara.

Pašalić je najavio posebne mjere za proizvođače iz područja u kojima su otežani uslovi za ravoj poljoprivrede, poput Hercegovine ili mjesta na nadmorskoj visini iznad 600 metara, kao i obnovu poljoprivredne mehanizacije u narednim godinama.

On je istakao da se mora način da se pomogne onima koji se bave poljoprivredom da budu konkurentni proizvođačima u regionu, što se postiže ulaganjem u nove tehnologije.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок