Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske

Pašalić: Institut može da identifikuje više od 220 ostataka aktivnih materija

  • 26.08.2019. 14:31

Institut za vode Republike Srpske ima akreditovanu metodu za analizu pesticida i može da identifikuje više od 220 ostataka aktivnih materija, što je samo jedan segment u kojem će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske da sarađuje sa ovim institutom, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić.

Pašalić je nakon današnjeg sastanka sa direktorom Instituta za vode Milenkom Savićem u Bijeljini rekao da će resorno ministarstvo nastaviti da podržava rad Instituta za vode koji ima oko 150 akreditovanih metoda za analizu vode i hrane.

"Želimo da pratimo naše proizvode, pogotovo svježe voće i povrće, jer ima mnogo problema zbog ostataka pesticida u tim proizvodima", rekao je Pašalić.

Nakon obilaska laboratorije Instituta, Pašalić je istakao da je Institut osposobljen da radi sve moguće analize, ne samo za potrebe institucija Republike Srpske nego i za BiH i šire.

"Naša je obaveza da podržavamo ove aktivnosti i pomognemo ovim ustanovama da se i dalje razvijaju", rekao je Pašalić novinarima.

Savić je nakon sastanka istakao da na godišnjem nivou Institut uradi oko 1.500 analiza vode i hrane.

"Naša je intencija da se proširimo i na ispitivanje hrane u pogledu prisustva pesticida. Imamo obavezu da ovaj posao nastavimo, a Ministarstvo je raspoloženo da nas podrži", rekao je Savić.

On je naveo da danas građani Srpske jedu hranu zadovoljavajućeg kvaliteta, sa aspekta koji se kontroliše u ovoj ustanovi.

"Za dvije godine, koliko to mi radimo, bilo je desetak uzoraka koji nisu zadovoljavali kriterijume. Ali Inspektorat prati situaciju i reaguje adekvatno", rekao je Savić.

Pašalić je nakon posjete Institutu za vode održao i radni sastanak sa gradonačelnikom Bijeljine, nakon kojeg će obići radove na izgradnji obaloutvrda na Јanji, a nakon toga i radove na izgradnji sistema za navodnjavanje u Crnjelovu.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.