Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Pašalić: Iduće godine izgradnja sistema za navodnjavanje u Skelanima

  • 09.06.2020. 14:40

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić istakao je prilikom današnje posjete Srebrenici da Vlada Srpske ima poseban odnos prema ovoj opštini i da, osim redovnih, za ovu lokalnu zajednicu svake godine izdvaja i određeni iznos posebnih sredstava za razne projekte.

Pašalić je rekao da je danas sa načelnikom opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem razgovarao o postojećim i budućim projektima, potencijalima u poljoprivredi, te o stanju u šumarstvu i drugim pitanjima.

On je istakao da je izgradnja sistema za navodnjavanje na području Skelana kapitalni i trenutno najvažniji projekat za poljoprivredu ove opštine.

"Mi smo izdvojili 400.000 KM za izradu izvedbenog projekta i početkom naredne sezone počeće radovi na terenu koji će biti izvođeni u nekoliko faza. Po njihovom završetku sistem ćemo pustiti u upotrebu", naveo je Pašalić.

Prema njegovim riječima, analiziran je status Banje Guber jer treba zaštiti šumski pojas i ljekovitu vodu na izvorištima Gubera.

"Mi ćemo i dalje podsticati poljoprivrednike i dio sredstava obezbjeđivati za opštinu. U posljednjih pet godina za podsticaje za Srebrenicu Vlada je izdvojila pet miliona KM", precizirao je Pašalić.

Grujičić je dodao da su razgovarali o više tema od kojih će neke biti konkretizovane.

"Najvažniji projekat je navodnjavanje poljoprivrednih površina na širem području Skelana, čija realizacija će, najvjerovatnije, krenuti početkom iduće građevinske sezone. To će biti veoma značajno za razvoj poljoprivrede u tom kraju koji ima dobre geografske i klimatske uslove za razvoj te oblasti", rekao je Grujičić.

Predviđena vrijednost tog projekta je deset miliona KM.

On kaže da je na sastanku bilo riječi i o vodosnabdijevanju Srebrenice i projektu dugoročnog rješenja tog pitanja koje postaje izraženo prilikom malo dužih suša.

"Ministarstvo redovno isplaćuje podsticaje za poljoprivrednike, ali podstiče i izgradnju prerađivačkih kapaciteta za poljoprivredne proizvode. Dobili smo obećanje da će investitori koji žele da grade poljoprivredne prerađivačke kapacitete dobiti finansijsku podršku Vlade u narednom periodu, što nas ohrabruje jer postoji više zainteresovanih investitora za izgradnju takvih kapaciteta", istakao je Grujičić.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник