U istom stroju

Partije iz Republike Srpske jedinstvene uoči sastanka kod Željke Cvijanović

  • 01.04.2019. 19:14

Iz Republike Srpske još jednom će se čuti jedinstven stav. Sve partije će se odazvati na sastanak kod predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović na kome će biti riječi o odluci Ustavnog suda BiH po kojoj je osporen 9.januar kao Dan Republike Srpske. 

Sutra ćemo potvrditi jedinstvo i izaći sa određenim zaključcima na koji način taj problem može biti prevaziđen, poručuje Željka Cvijanović uoči sastanka. Kako kaže, odluka Ustavnog suda je hajka na Republiku Srpsku koja traje već godinama. Besmisleno je kaže da se umjesto problemima građana bavimo praznicima, ali razlog za to je što neki neće da prihvate činjenicu da je Republika Srpska rođena i prije rata i prije Dejtona.

"Hoće da se nametne teorija da je ona stvorena u ratu, da je genocidna, da se nakon nekog vremena političari koji forsiraju tu priču, da je zapečate da nema više Republike Srpske. Ono što je u svim tim besmislenim stvarima, ali i opasnim, dobro jeste da to homogenizuje društvo u Republici Srpskoj i mogu reći to samo dodatno jača naše jedinstvo," rekla je Cvijanovićeva.

Bez obzira na političke razlike opozcije i vlasti, one sutra neće doći do izražaja - poručuju i iz Ujedinje Srpske. Vide dvije opcije kojima Republika Srpska može odgovoriti na pritiske kojima je izložena. Ignorisanje ili izmjene tehničke prirode.

"Jedno je da ignorišemo odluku smatrajući apsurdnom, a drugo je tehničko rješenje, koje bi na neki način bilo distanca između, da nađemo neko tehničko rješenje, zaključke pa da još jedom izmjenimo zakon," rekao je Nenad Stevandić, predsjednik US.

Ovaj put odluku ne važu ni u PDP-u. Jedinstveno i jasno stižu u Palatu predsjednika. Pozivaju i ostale stranke u BiH da stanu sa dizanjem bespotrebnih tenzija.

"Sigurno je da će se izaći sa jedinstvenim stavom kada je u pitanju Republika Srpska i ovaj datum, da će biti zajednički stav, i mi ćemo podržati sve što je u interesu Republike Srpske i naravno dana Republike," kaže Anja Petrović, portparol PDP-a.

Iste najave stigle su i od ostalih stranaka pozvanih na sastanak kod predsjednika Republike Srpske. Ranije je već rečeno da na sastanak stižu, a da će se ovaj put iz Republike Srpske čuti samo jedinstvo.