Zaštita vitalnog nacionalnog interesa

Parlament Srpske podržao Dodika

  • 18.07.2019. 22:33

Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da je po vitalne interese Srpske štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac. Dodik je dobio dvotrećinsku većinu u Parlamentu.

Šezdeset poslanika glasalo je za potvrđivanje Dodikove izjave, protiv je bilo šest i isto toliko bilo je uzdržanih. To znači da je osporena odluka Predsjedništva BiH o obustavljanju izgradnje mosta Pelješac, koja je donesena preglasavanjem Dodika, od druga dva člana Predsjedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića. Ta odluka Predsjedništva neće stupiti na snagu.

U objedinjenim zaključcima SNSD-a, DNS-a, SP-a, PDP-a, DEMOS-a, NDP-a i Ujedinjene Srpske, koji su večeras usvojeni, navedeno je da Skupština traži od svih predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH da insistiraju na svim otvorenim pitanjima između Republike Srpske, BiH i Hrvatske, poput odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori i utvrđivanja granica na rijeci Uni i garancije da će most na Savi biti završen u predviđenom roku.

Od srpskih predstavnika na svim niovima institucija BiH traži se i da odbiju parcijalno rješavanje pitanja granica sa Srbijom i Hrvatskom.

Skupština pozdravlja rješavanje svih graničnih sporova sa Srbijom i Hrvatskom i zahtijeva ratifikaciju Sporazuma o granici sa ovim državama isključivo i istovremeno u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prihvaćen je i zaključak PDP-a o formiranju tijela Narodne skupštine koji će raditi na poboljšanju položaja Srba u Hrvatskoj.

Dodik je prije glasanja predložio poslanicima da podrže njegovu inicijativu, odnosno prijedlog odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH, prema kojoj je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o prihvatanju zvaničnog stava BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva.

 

 

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.