NSRS

Parlament Srpske podržao veto srpskog člana Predsjedništva BiH

  • 27.02.2020. 07:36

Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju Zaključka i Odluke Predsjedništva BiH, usvojenih na 9. redovnoj sjednici, održanoj 19. februara, veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske.

Riječ je o Dodikovim izjavama o štetnosti posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH i raspoređivanja pripadnika Fronteksa na granici sa Hrvatskom, nakon što je po tim tačkama preglasan u Predsjedništvu BiH.

Izjave je podržalo svih 56 prisutnih poslanika, niko nije bio protiv, niti uzdržan. Poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju.

Poslanici su potvrdili Dodikovu izjavu prema kojoj je zaključak o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore BiH 2. i 3. marta usvojen bez konsenzusa veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske.

Prihvaćena je i odluka o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH po kojoj je odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje sprovodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu na teritoriji BiH usvojena bez konsenzusa veoma štetna po vitalne interese Srpske.

NSRS je usvojila i dva zaključka.

U prvom zaključku se navodi da Sporazum o statusu BiH i EU o djelovanju Fronteksa u najvećem dijelu nije sporan za Srpsku, ali je neprihvatljivo da bude usvojen bez saglasnosti i učešća Ministarstva unutrašnjih poslova Republike, budući da je u njegovoj nadležnosti najveći dio graničnog pojasa kojeg se Sporazum tiče, kao i zbog činjenice da se Sporazum ovakvog značaja pokušava usvojiti preglasavanjem člana Predsjedništva BiH iz Srpske.

U drugom zaključku piše da se zadužuje srpski član Predsjedništva BiH da u skladu sa ovlaštenjima i Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o statusu između BiH i EU o djelovanju Fronteksa u BiH uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa Srpske.

Zaključke su potpisali SNSD, DNS, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska, Nezavisni klub SP, poslanička grupa SP i nezavisni poslanici.

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина