Banjaluka

Parlament Srpske podržao veto srpskog člana Predsjedništva

  • 27.02.2020. 19:09

Nešto prije pet ujutro, nakon 12 sati zasijedanja i burne rasprave, narodni poslanici jednoglasno su podržali veto srpskog člana Predsjedništva.

Opozicionari nisu prisustovali glasanju. Većina je, ipak, i ovaj put bila na strani Milorada Dodika. Milo Đukanović neće u skorije vrijeme u službenu posjetu BiH, a snage Fronteksa neće na granicu BH i Hrvatske. 

Usvojena su i dva zaključka koje je su predložili SNSD, DNS, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska, Nezavisni klub SP, poslanička grupa SP i nezavisni poslanici. 

"Sporazum o statusu BiH i EU o djelovanju Fronteksa u najvećem dijelu nije sporan za Srpsku, ali je neprihvatljivo da bude usvojen bez saglasnosti i učešća Ministarstva unutrašnjih poslova Republike, budući da je u njegovoj nadležnosti najveći dio graničnog pojasa kojeg se Sporazum tiče, kao i zbog činjenice da se Sporazum ovakvog značaja pokušava usvojiti preglasavanjem člana Predsjedništva BiH iz Srpske" 

"Zadužuje se srpski član Predsjedništva BiH da u skladu sa ovlaštenjima i Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o statusu između BiH i EU o djelovanju Fronteksa u BiH uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa Srpske". 

Koliko bi dvije odluke koje je Predsjedništvo BiH usvojilo preglasavanjem srpskog člana Predsjedništva naštetilo Srpskoj, obrazložio je još u uvodnom obraćanju Milorad Dodik. 

"Nedugo zatim, rasprava je otišla u potpuno drugom smjeru. Opozicionari su još jednu posebnu sjednicu i prisustvo srpskog člana Predsjedništva iskoristili uglavnom za prozivke i napade na ličnoj osnovi. I kad se došlo do dnevnog reda, poslanici opozicije su ponovili 
da ne treba raspravljati o posjeti koju je Milo Đukanović odgodio", rekao je MIlorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

"Mi smatramo da to ne treba podržati jer smatramo da čovjek, kakav god on bio, a jako su slični obojica, odjavio svoj dolazak", istakao je Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS.

"Odjavio čovjek dolazak, i sad mi ne treba, sad mi treba da ispadnemo blesavi, a odluka važi. A Milo Đukanović kaže ja sam se šalio, i šta onda. Eto koliko njegova pamet ide, politička, pravna, proceduralna. Morate imati smisla", naglasio je Milorad dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Što se Fronteksa tiče, mišljenja su bila uglavnom usaglašena. Poslanici smatraju da bi raspoređivanje tih snaga produbilo migrantsku krizu u BiH. Obe odluke pokušaj su ignorisanja interesa Republike Srpske i srpskog naroda u BiH, poručili su iz vladajuće koalicije pa im nije jasno zašto opozicionari sjednicu na kojoj se o tome raspravlja smatraju bespotrebnom.
 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.