Parlament RS

Višković izložio ekspoze, predstavljena nova Vlada VIDEO

  • 17.12.2018. 11:58

U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude izabrana nova Vlada Srpske.

Mandatar za sastav nove Vlade RS Radovan Višković podnosi ekspoze poslanicima.

Kako je rekao, Višković cilj nove Vlade je stabilna i jaka Srpska.

U izlaganju je naveo je i sedam ključnih reformskih oblasti koje će biti u fokusu nove Vlade: povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede RS s ciljem povećanja plata, održiv zdravstveni sistem, efikasan javni sektor, obrazovni sistem i tržište rada prilagođeni potrebama privrede, poboljšanje demografske pozicije RS, istraživanje, razvoj i inovacije i digitalna ekonomija, evropske integracije, regionalna i međunarodna saradnja.

Mandatar je naveo da Srpsku čeka reforma IRB-a i Garantnog fonda RS, sistemsko rješenje podsticaja donošenjem Zakona o podsticajima i kreiranje registra svih podsticaja.

Ključni problem zdravstva je prevelika akumulacija neizmirenih obaveza i podjela nadležnosti između različitih aktera u sistemu. Definisanjem jasne odgovornosti svih aktera zdravstvenog sistema povezaće se sve zdravstvene ustanove sa svojim osnivačima, insistirajući da preuzmu punu odgovornost za njihovo upravljanje. 

Višković je naveo i da će izvršiti ponovnu invnenturu svih obaveza zdravstvenog sistema. Cilj ostaje uvođenje u trezorski sistem poslovanja. Cilj je i stvaranje uslova za nalaženje novih modela finansiranja zdravstvenih ustanova i definisanje više "paketa" zdravstvene zaštite, rekao je mandatar u predstavljanju ekspozea.

Mandatar je naveo i da će biti uspostavljen registar zaposlenih u javnom sektoru, ali i registar podsticaja.

Reforma javnih preduzeća je prioritet i provodiće se u tri segmenta: javna preduzeća koja opterećuju ili zahtijevaju dodatna sredstva iz Budžeta, čiju reformu moramo sprovesti bez odlaganja, komunalna javna preduzeća u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, čije reformisanje je potrebno hitno započeti od strane jedinica lokalne samouprave i strateška javna preduzeća od kojih se očekuje profitabilnost, čija reforma mora da bude pažljivo sprovedena.

Višković je najavio i reforma Zavoda za zapošljavanje u cilju rasterećenja Zavoda.Preduslov za tu reformu je izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju, a cilj je odvajanje aktivnih od pasivnih tražilaca posla.

Alternativna televizija i ATV portal uživo prenose sjednicu Parlamenta RS.

 

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм