Saradnja Srpske i Kine

Parafiran ugovor o koncesiji za gradnju autoputa Banjaluka-Prijedor

  • 04.10.2018. 12:59

Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić i generalni menadžer "Šandong internešnela" Jang Sju parafirali su danas u Banjaluci ugovor o koncesiji za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor koji će graditi ova kineska kompanija.

Autoput Banjaluka-Prijedor biće dug 42,2 kilometra, a vrijednost investicije koja obuhvata projektovanje i izgradnju, iznosi 297 miliona evra. 

Parafiranjem ugovora o koncesiji stiču se uslovi da kineski partner pokrene proceduru plaćanja koncesione naknade, a poslije izvršene uplate biće zvanično potpisan ugovor o dodjeli koncesije. 

Trninić je rekao novinarima da nisu potpisali konačan ugovor, nego ga parafirali zbog toga što nije uplaćena koncesiona naknada koja po našim zakonima mora biti uplaćena na dan potpisivanja. 

"Kineska strana to ne osporava, nego je razlog u procedurama koje mora da prođe ova državna kompanija. Zbog toga smo ostavili razuman rok za uplatu koncesione naknade poslije čega će ugovor biti potpisan i postati punovažan", rekao je Trninić. 

On je izjavio da su pregovori sa kineskim partnerom trajali skoro tri i po godine i da su se dogovorili o načinu finansiranja, izvođenja radova, rokovima i ostalim tehničkim detaljima. Prema njegovim riječima, "Šandong internešnel" se ugovorom obavezao da izvrši projektovanje i druge dionice ovog auto-puta do Novog Grada i brzog puta prema Kozarskoj Dubici. 

"Nadam se da ćemo poslije pet godina, kada završimo prvu fazu auto-puta Banjaluka-Prijedor, nastaviti sa realizacijom ovih pravaca prema Novom Gradu i Kozarskoj Dubici", rekao je Trninić. 

On je dodao da je dobijeno pozitivno mišljenje Pravobranilaštva Republike Srpske za potpisivanje ugovora, iako to nije bilo neophodno. 

"Htjeli smo da se ogradimo i sa te strane zbog javnosti i onih koji su zluradi", rekao je Trninić. 

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske je opredijeljena za realizaciju planova koji podrazumijevaju igradnju mreže auto-puteva. 

"Na ovaj način pokazujemo da nismo stali i da se nismo zadovoljili sa izgrađenih 105 kilometara auto-puteva. Nastavljamo prema Prijedoru, Rudanci na koridoru `Pet-ce`, biće izgrađen most na Savi kod Gradiške, a nadam se i veoma skorom okončanju pregovora sa još jednom kineskom kompanijom u vezi sa koncesionim ugovorom za koridor `Pet-ce` kroz Srpsku od Vukosavlja do Brčkog. Građani Srpske će imati ovu mrežu auto-puteva ukupne dužine oko 420 kilometara", kaže Trninić. 

Direktor preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Dušan Topić ocijenio je da je danas veliki dan za Srpsku i preduzeće na čijem je čelu jer je ovo prvi koncesioni ugovor za izgradnju auto-puta. 

"Otvaranjem auto-puta Banjaluka-Doboj i ovim ugovorom smo pokazali da možemo i znamo da izgradimo. Auto-put Banjaluka-Prijedor ćemo finansirati na novi način, putem koncesije. To je veliki izazov za nas, ali smo spremni da uđemo i u tu vrstu finansiranja novih projekata. Vjerujem da ćemo za pet godina imati još jednu svečanu ceremoniju puštanja u saobraćaj auto-puta Banjaluka-Prijedor", istakao je Topić. 

Autoput Banjaluka-Prijedor imaće po dvije saobraćajne trake po smjeru, razdijelno ostrvo i zaustavne trake. 

Prema podacima iz generalnog projekta, očekuje se da će biti izgrađeno sedam tunela i 35 mostova, tri petlje i infrastruktura za zatvoreni sistem naplate putarine sa tri stanice za naplatu, kao i sistemom za upravljanje i kontrolu bezbjednosti saobraćaja. 

Projektom je predviđeno da u roku od dvije godine bude završeno projektovanje i ispunjavanje preostalih uslova koji podrazumjevaju i da organi Republike Srpske obave eksproprijaciju zemljišta.

Izgradnja bi, prema istom planu, trebalo da traje tri godine, a upravljanje i održavanje auto-puta narednih 30 godina tokom kojih je koncesionar odgovoran za nesmetano funkcionisanje i održavanje auto-puta. 

"Šandong internešnel" je registrovao preduzeće u Srpskoj koje je zaduženo za projektovanje, izgradu, upravljanje, održavanje i finansiranje izgradnje autoputa Banjaluka-Prijedor. 

Republika Srpska će tokom perioda upravljanja i održavanja plaćati koncesionaru godišnju naknadu za raspoloživost autoputa. Uslužni prateći sadržaji kao što su objekti namijenjeni za snabdijevanje vozila, vozača i putnika nisu obuhvaćeni koncesijom. 

Vlada Republike Srpske je 1. oktobra dodijelila koncesiju kineskoj kompaniji "Šandong internešnel" za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor. 

Na toj radno-konsultativnoj sjednici Vlade data je saglasnost na prijedlog ugovora o koncesiji za auto-put Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, odnosno njegovu prvu fazu Banjaluka-Prijedor. 

Koncesija je dodijeljena na 33 godine, uključujući period izgradnje, a koncesionar se obavezao na plaćanje koncesione naknade. Ona se sastoji od jednokratne naknade koja iznosi 1,5 odsto od vrijednosti investicije, odnosno 4,47 miliona evra i godišnje naknade od pet odsto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine. 

Kompanija "Šandong" je podnijela Vladi Republike Srpske 11. decembra 2017. godine ponudu za započinjanje postupka dodjele koncesije za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?